Originally Posted by saskiul:
Originally Posted by halebardul:
Din nou, corespondenta Concurs - Stalker, mi se pare fortata.
Am vazut amandoua filmele.
Ce fel de Calauza e pustiul daca nu reuseste sa ii indrume acolo unde e :buba" - violul.
Ce fel de pusti e Calauza, daca stie tot ce se va intampla dinainte si la urma nu are decat sa se planga de "vizitatorii" pe care ii conduce?
|
La fel de bine putem spune:
Ce fel de Calauza e calauza, daca nu izbuteste, oricat ar vrea, oricat s-ar ruga pentru ei, sa-i duca acolo unde trebuie: in camera dorintelor din Zona?
Ce fel de calauza e Mantuitorul daca nu se da jos de pe cruce ca sa creada necredinciosii?
...Ambele filme (si altele, mai numeroase decat am crede noi) trimit insa la cruce, la jertfa. Nu e comod, nu e cool, nu e post-modern etc. Lectia e aceeasi.
Nu ii duce la viol (sa faca dreptate ca un Rambo, sau...?), insa le arunca fanioanele de ghidare ("giulgiul"). Si apoi toti il urmeaza (secventa finala). Dar nu explicit, cu ilustrativ.
Pustiul nu se plange de nimeni, dimpotriva. Altii (toti ceilalti) se plang de el pentru ca "le strica omogenitatea" si cu totii ii contesta realitatea, remember?
|
remember, remember, dar tot degeaba.
Cred - de fapt sunt sigur - ca e o metafora acolo unde zici tu, ca toti il urmeaza, dar n-are nici o legatura cu Calauza.
Pustiul, oricat am vrea noi sa-l scoatem pe partea de metafora, nu e ghid, nu e calauza. El desopera, odata cu "stricatii" din sistem pe care ii urmeaza, cam care e viata. Si in final descopera ca a ratat esentialul. E altceva.