Originally Posted by Dragomara:
vai câte romane SF! tu ai mai putut citi SF după ce-ai citit Dostoievski?!  io una, nu.
nu am nimic cu SFul, poate şi unde am citit asiduu în adolescenţă, însă acum SFul mi se pare subliteratură, mă rog, dacă o exista termenul ăsta. nu o să-mi las copiii să-şi piardă vremea cu aşa ceva. 
|
O sa incep cu o idee a lui Asimov:` genul SF este o aroma care se poate aplica la orice gen literar`.Ca in toate genurile de literatura, si in genul SF gasesti carti bune si carti mai putin bune.crede-ma ca multe dintre cartile SF sunt cu mult mai bune decat unele din scrierile clasice care la vremea lor au fost foarte apreciate,si sunt apreciate in continuare.Ca exemplu , putine carti imbina atat de bine teme filozofice,probleme existentiale de profund caracter etic cu probleme sociale , economice, setea de aventura, de stiinta si de cunoastere ca si Imparatul zeu al Dunei de Herbert- de altfel toata seria Dune.
In plus unele carti SF pe care tu le numesti`subliteratura` sunt pure lectii de poezie si romantism-stiu ca este greu de crezut pt cei care nu citesc acest gen.In acest sens recomand orice carte de Bradbury,cunoscut ca poetul literaturii SF, de ex: Omul ilustrat,Fahrenheit 451,Cronici martiene,la fel nuvela `Cantec pentru Lya` de GRR Martin
La fel daca ai pofta de un roman politist inteligent nu rahaturi de mana a doua, iti recomand cu caldura seria de nuvele` I Robot `de Asimov (s-a facut si filmul cu acelasi nume cu Will Smith ,nici pe departe la nivelul cartii )sau ``Caves of steel ``care il poti pune alaturi de cele mai reusite romane politiste ale lui Agatha Cristie sau Conan Doyle etc
ce sunt de fapt basmele care ne-au incantat tuturor copilaria?? nu tot un fel de SF?-mai mult F decat S
In concluzie sper sa te mai gandesti in legatura cu `subliteratura` SF si daca intr-o zi o sa ai copii , te rog eu
LASA-I sa isi piarda vremea cu `asa ceva!!