Thread: Timi-Short
View Single Post
Old 11 May 2009, 11:20   #4
halebardul
Guru
 
halebardul
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 1,916
Send a message via Yahoo to halebardul
http://www.cotidianul.ro/regizori_as...ort-83862.html

Regizori asiatici şi scandinavi, premiaţi la primul Timishort
10 Mai 2009 Carmen Dirvariu

Sâmbătă seară, la Cinema Timiş din Piaţa Operei (Timişoara) a avut loc ceremonia de premiere a Festivalului Internaţional de Film Timishort (6-10 mai). Şase filme “scurte şi tari” au fost desemnate câştigătoare pentru fiecare dintre categoriile competiţiei.

La ora 20.00, la Timiş începeau să se anunţe primele titluri incluse de juriul Timishort în palmaresul festivalului. Festivitatea a fost scurtă, simplă şi la obiect. Organizatorii le-au mulţumit invitaţilor şi partenerilor pentru susţinere, laureaţii - pentru aprecierea acordată, spectatorii au aplaudat pentru zilele pline de filme de care au avut parte, iar după proiecţia scurtmetrajelor premiate, toată lumea a plecat căre Sala Capitol, unde aştepta cuminte “cireaşa de pe tort” (specială pentru Ziua Europei): lungmetrajul premiat cu Palme d’Or la Cannes în 2008, “În clasă”, de Laurent Cantet, prezentat pentru prima dată în Timişoara. În sală, vreo 500 de spectatori entuziaşti.

Timishort s-a priceput în a alege şi o “cafea lungă şi tare”, iar timişorenii nu au refuzat oferta.

Revenind la premii, juriul primei ediţii, format din Andrei Ujică (preşedinte), Corneliu Porumboiu, Nadja Rademacher (Germania), Leo Soesanto (Franţa) şi Jakub Felcman (Cehia), a deliberat în favoarea filmului “Havet” (“Marea”), în regia suedezului Jöns Jönsson, inclus recent şi în competiţia Berlinalei. Acesta a primit Trofeul Timishort, în valoare de 2.000 de euro, oferiţi de Institutul Cultural Român.

La regie, cel mai apreciat a fost documentarul “Goleshovo”, o poveste de 30 de minute despre un mic sat din munţii Bulgariei. Regizorul Ilian Melev a primit nu doar aprecierea juriului, materializată în cei 1.000 de euro oferiţi tot de Institutul Cultural Român, ci şi pe cea a publicului.

480 de metri de peliculă Super16 Kodak, la pachet cu procesare şi transfer telecinema, reprezintă un premiu mai mult decât apreciat pentru un operator. Mai ales când acesta vine împreună cu titlul de Cea mai bună imagine. Premiul va ajunge la Looi Wan Ping, directorul de imagine al filmului “Haze” (“Negură”), semnat de singaporezul Anthony Chen, cel care a primit distincţia de la Paul Negoescu, director artistic al Timishort.

În schimb, premiul de scenariu nu a plecat decât la vreo 500 km distanţă de Timişoara, deoarece laureatul este Tudor Jurgiu (student la UNATC Bucureşti) pentru “Nunta lui Oli”. Acestuia i-a fost răsplătit meritul de scenarist cu 500 de euro, oferiţi de Asociaţia Română a Filmului Independent, organizatorul festivalului. Juriul Timishort a ales şi două filme pentru premiul special (Cel mai un film studenţesc sau de debut): “12 note mai jos” (Danemarca) de Andreas Koefoed şi “Dragoste pierdută” (Singapore) de Leonard Lai Yok Wa. Duminică, Timishort şi-a luat rămas bun, până la anul, de la publicul timişorean, care a prins deja gustul scurtmetrajelor consistente şi personale.
halebardul is offline   Reply With Quote sendpm.gif