Am vazut si eu mult prea lungul metraj. Mi s-a parut ca se vrea interesant, abunda in artificii si sfarseste (prin a fi) prost. Artificiile de baza:
1) miscarea bezmetica a camerei, zdruncinata si rotita pe toate axele cu efectul previzibil de vertij si greata (tine de fiziologia umana, creier si ureche interna - cam ca la raul de mare); l-am suspectat pe noe ca e la baza operator, ca numai astia cand iau camera in mana uita de orice si urmaresc muste prin camera; aveam partial dreptate - a facut camera la filmul asta chiar daca nu e meseria lui de baza; eu prefer planurile secventa ale lui Welles in care camera sta pe loc cateva minute (nu-ti trebuie decat un unghi destul de larg ca sa prinzi toata actiunea) si lucrurile interesante se intampla in cadru; in opozitie, cand doi plictisiti vorbesc despre incest si curgerea timpului, poti sa faci camera morisca si tot nu captezi interesul; plus ca daca esti ametit la propriu nu prea mai poti sa gusti subtilitatile mersului inapoi in timp - elementary, my dear noe.
2) poveste spusa a revers (desi totul e ireversibil, nu?); pentru un exercitiu de imaginatie sa ne-o imaginam spusa normal (adica intr-un metraj mediu gen proiect de diploma la UNATC): un el si-o ea isi doresc copii - fac amor, fac cafea, cumpara vin - merg la o petrecere - el trage pe nas si se da la alte gagici - ea se supara si pleaca intempestiv (fara sa comande un taxi - mare imprudenta) - o ia printr-un pasaj pietonal - o ia prin ... (a la longue timewise) + bonus e mutilata - el se scutura de praful alb si apuca sa o vada pe targa - pleaca sa se razbune - o ia in freza - prietenul intervine salvator (pana acolo rolul lui era neclar) si va face parnaie in locul lui - totul e privit si comentat de macelarul din alt film (al lui noe) - singura legatura cu macelarul e placerea unui plonjeu printr-o fereastra mica (de unde eu m-am speriat ca i-a cazut camera de filmat) - eu nu m-as fi dus la cinema pentru atata lucru.
Ca sa revin la poll sunt mai mult pentru punctul doi, dar recunosc ca Belluci ( a touch of european class + a nice piece of ass, pardon my french) m-a facut sa-l suport pana la capat. Slabiciuni omenesti.
Last edited by jactati : 07 May 2009 at 09:25.
|