View Single Post
Old 01 May 2009, 18:31   #106
halebardul
Guru

halebardul

Send a message via Yahoo to halebardul
Sergiu Nicolaescu: “Dacă nu eşti de meserie, te uiţi la legi ca papagalul la soare”
29 Apr 2009 Gabriela Lupu | 1 comentarii | 1092 vizualizari
Rating:
2 voturi
Marime text a A Trimite pe email Comenteaza

Subiecte:
Sergiu Nicolaescu, Paleologu, Ministerul Culturii, Parlament, Senat

* foto(1)

Cineastul s-a supărat pe ministrul Paleologu pentru că l-a trecut “cu voia dvs., ultimul pe listă”, în invitaţia la o dezbatere publică adresată cineaştilor. Sergiu Nicolaescu a chiulit de la întâlnirea cu Paleologu, dar îl convoacă pe acesta la Senat.
Sergiu Nicolaescu
29 Apr 2009 Sergiu Nicolaescu

Sergiu Nicolaescu
Pe 28 aprilie a avut loc la Ministerul Culturii o întâlnire între ministrul Paleologu şi câţiva cineaşti. Politicianul strigase “adunarea” pe site-ul ministerului, lucru considerat de către şeful Comisiei de Cultură din Parlament, senatorul Sergiu Nicolaescu, “nu destul de oficial”, motiv pentru care a şi absentat de la discuţii. Mai mult decât atât, în comunicatul de pe site-ul MCCPN se preciza că: “Sunt aşteptaţi să participe Cristian Mungiu, Tudor Giurgiu, Sergiu Nicolaescu şi alţi reprezentanţi de seamă ai cinematografiei”. Faptul că a fost pus în coada listei, înainte de “şi alţii”, l-a înfuriat teribil pe “seniorul” Nicolaescu. El a declarat pentru cotidianul.ro că “această invitaţie trebuia trimisă oficial, la sediul uniunilor de creaţie.

Dar, dacă tot a pus pe site o listă de cineaşti, atunci trebuia, din politeţe, fie să treacă acele nume în ordine alfabetică, fie în ordinea vârstei, să pună, adică, seniorii primii şi apoi juniorii.
Publicitate

Aţi văzut că în Parlamentul României, înainte de a fi aleşi şefii Camerelor, şedinţele erau prezidate de decanul de vârstă. Dacă în Parlament se respectă experienţa şi anii de muncă ai unui om, de ce nu s-ar face asta şi la Ministerul Culturii?”, s-a întrebat retoric Sergiu Nicolaescu. Acesta a făcut bucăţi şi o frumuseţe de metaforă a ministrului Paleologu. “Am fost invitaţi la o dezbatere publică cu titlul «Nevoia de lumină în camera obscură a cinematografiei româneşti». Camera obscură este locul în care se developează pelicula. Dacă acolo intră o rază de lumină, se duce dracului toată pelicula. Ha-ha. Păi, dacă o astfel de lumină vrea să aducă domnul ministru în cinematografi,e mai bine se abţine. O fi fost ea o metaforă poetică, dar e absolut idioată”, a taxat Nicolaescu expresia “pastoralo-pascală” cuprinsă în comunicatul ministerial. “Ce vreţi să spuneţi, domnule ministru, că dvs. ne daţi «lumina»?”, s-a amuzat şi mai tare Supravieţuitorul.

Trecând la lucruri serioase, şeful Comisiei de cultură din Senat a precizat că el a avut trei întâlniri cu cineaşti, atât din noul val, cât şi “seniori, cum le spun eu, expiraţi, cum le ziceţi voi”, pentru a discuta pe tema viitoarei legi a cinematografiei. “Domnul ministru poate să îi susţină cât vrea pe cei tineri. Este şi normal aşa. Şi eu, pin tot ceea ce fac, încerc să îi ajut pe noii cineaşti pentru că, să fim serioşi, la 79 de ani ai mei nu mă mai interesează, pentru mine, cum va arăta cinematograful peste câţiva ani. Fac această lege deci pentru ei, pentru cei din noul val”, a precizat Nicolaescu. “Pentru a face o lege ai nevoie de oameni care cunosc domeniul legislativ.

Dacă nu eşti de meserie, te uiţi la legi ca papagalul la soare. Eu sunt de 14 ani în Parlament şi am fost în cinci comisii de cultură. Pun deci experienţa mea în slujba cinematografiei, care este, practic, a celor tineri. Noi în comisie am redactat deja o variantă a legii cinematografiei pe care i-am trimis-o aseară (marţi, 28 aprilie) ministrului Culturii. Mai mult, l-am invitat miercuri, 6 mai, la ora 11.00, la o şedinţă a comisiei noastre la care vor participa şi cineaşti. Sper să vină să discutăm serios şi aplicat pe viitoarea lege. Eu l-am invitat, dar nu cred că va veni pentru că nu se pricepe la domeniul legislativ ” a mai spus “seniorul” Sergiu Nicolaescu.

Bucureşti, 28 apr /Agerpres/ - Ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Theodor Paleologu, afirmă, în replică la scrisoarea regizorului Sergiu Nicolaescu, că nu-i înţelege supărarea senatorului.
"Nu înţeleg supărarea domnului senator. Dreptul de reuniune şi liberă discuţie e prevăzut în Constituţie", a declarat ministrul Culturii, marţi seara, pentru AGERPRES.
Într-o scrisoare deschisă trimisă ministrului Theodor Paleologu, regizorul Sergiu Nicolaescu îl sfătuieşte pe acesta să lase deoparte "colocviile şi bâlbâiala" atunci când este vorba despre problemele cinematografiei, criticând decizia ministrului de a face o dezbatere publică cu titlul "Nevoia de lumina în camera obscură a cinematografiei româneşti".
"Spre marea mea uimire, apare al treilea comunicat al Departamentului de comunicare al MCC. O treabă serioasă. Ce spune acesta: " (...) anunţă o dezbatere (în) cinematografie...", dar nu oricare, o "dezbatere publică": "Nevoia de lumină în camera obscură a cinematografiei româneşti". Recunoaşteţi, idilic, metaforic, pastoralo-pascal. O poezie?! Domnule ministru, ce vreţi să spuneţi, că dumneavoastră ne daţi "lumina"? Curată pleaşcă pe capul nostru!", spune Nicolaescu în scrisoare.
Regizorul a declarat că a fost uimit atunci când pe site-ul Ministerului Culturii a apărut, la data de 15 aprilie, o informaţie potrivit căreia Paleologu îi invita pe reprezentanţii cinematografiei româneşti, la sediul ministerului, la o întâlnire despre situaţia filmului românesc. Printre cei aşteptaţi să participe erau nominalizaţi Cristian Mungiu, Tudor Giurgiu şi Sergiu Nicolaescu
"Am luat cunoştinţă cu destulă mirare, întrucât noi, cei de la Comisia de cultură a Senatului, am avut deja trei întâlniri pe aceeaşi temă cu cineaştii din diferite uniuni sau asociaţii. Dar nu am mai stat să caut chichiţe acestui comunicat şi am vorbit cu Mircea Mureşan. Acesta, la început, a spus că el şi alţi cineaşti cu care vorbise nici nu se gândesc să meargă, fiind jigniţi de nominalizarea făcută. Cineaştii există în uniunile de creaţie, convocarea lor se face eventual oficial. Orice nominalizare atrage după sine ideea minimalizării celorlalţi. Chestie de diplomaţie! Până la urmă, l-am convins să mergem împreună", mai spune Nicolaescu.
Mărturisind că cinematografia este o artă şi o industrie, dar trebuie să devină şi un business, preşedintele Comisiei pentru Cultură a Senatului a spus că ani de-a rândul cinematografia românească a avut un covârşitor succes de public, dar existau 830 de cinematografe, plus caravane care mergeau în sate.
"Viitorul e negru nu din cauza dvs., domnule ministru, ci din cauza precedenţilor pe care i-aţi avut la acest minister. Este de cea mai proastă calitate să ignoraţi aportul seniorilor, care sunt necesari şi au făcut ceva pentru cinematografia românească. Firesc, ei se duc şi vin alţii, dar nu există viitor fără trecut. În primii ani după '90, noi am încurajat 3-4 debuturi pe an. Domnilor colegi din noul val, nu aveţi nici şansa să anulaţi ceea ce au făcut seniorii ("expiraţii"). Nu vă veţi impune decât după ce veţi realiza cel puţin cinci filme. Contează premiile internaţionale, dar mai important este ceea ce faci aici, la tine acasă", se mai menţionează în scrisoarea deschisă.
Senatorul a menţionat că, în prezent, Comisa de cultură de la Senat se preocupă de amendarea legii, care va rezolva o parte din problemele cinematografiei şi care a ţinut cont de toate propunerile, atât ale tinerilor, cât şi ale seniorilor.
"Domnule ministru, să lăsăm colocviile şi bâlbâiala", spune regizorul-senator, atrâgându-i atenţia ministrului că ar trebui să fie mulţumit de faptul că în Comisia pentru cultură sunt trei cineaşti (Sergiu Nicolaescu, Radu F. Alexandru şi Mircea Diaconu).
"Întâlniţi-vă de câte ori puteţi cu tinerii regizori, vă vor spune lucruri interesante, dar lăsaţi-ne şi pe noi să ne ocupăm de o lege, că o facem mai bine decât toate grupurile de lucru ale consilierilor dvs", conchide Sergiu Nicolaescu. AGERPRES/(Mirela Niţescu)
halebardul is offline   Reply With Quote sendpm.gif