Nu e cumva laudativä, e totalva halucinatorie.
Originally Posted by A.L.S.:
Sistemul nervos este cel mai bun film al lui Daneliuc de după '89!
|
Zäu?!?
Zilele trecute, conversând noi pe sträz, între Mall Vitan si Timpuri Noi...
A.LS.: - "Patul conjugal" e singurul film al lui Daneliuc de dupä '89 care mai are câteva secvente misto - aia cu cuiele bätute-n cap...
M.C.: - Aia cu afisul lui Schwarzenegger...!
A.L.S.: - Da, si aia cu afisul!
În trena şi în vîna Patului conjugal -primul mare film al lui Daneliuc de după Revoluţiescene colosale şi un simţ; - nemăsurat - al grotescului, pe care-l transforma în enormitate definitivă.
|
Comparatie: "primul mare film al lui Daneliuc de după Revoluţie" / "singurul film al lui Daneliuc de dupä '89 care mai are câteva secvente misto".
Senatorul avea forţa derizoriului şi a excesului semnificativ, care deveneau literă de evanghelie convulsivă.
|
Betie de cuvinte...
Sistemul... este, pare-mi-se, cel mai reuşit din această "trilogie a dezastrului" de-a fi român,
|
Ete pula - "dezastru de a fi român"! Ezistä dezastru de a fi hutu, de a fi tutsi, de a fi cambodgian, birman, afghan - da' nu român! Astea-s istericale de muiere la ciclu - starea de a fi român nu e nici "dezastruoasä", nici "apoteoticä" - e pur si simplu normalä! Numai cä unii "fabricä" acest räcnet al Carpatilor basculat în pesimism, mizantropie, disperare näucä si urä de sine patologicä, pentru cä nu pot percepe decât extremele - si, dacä platinä nu e, numai cäcat poate fi!
Daneliuc a găsit în formula monologului interior al Nicăi cimentul care face să se ţină laolaltă şi povestea (emblematică), şi delirurile ei (la fel de revelatoare).
|
Alte elucubratii.
Este un puzzle ce poate părea inform sau diform, dar care se leagă exact acolo unde trebuie. Acolo unde doare. Iar filmul acesta ţipă!
|
Chiräie nearticulat (filmul acesta).
Eu nu.
Eu plâng...
Textul de mai sus e A.LS. at his worst. Pe lângä analizele lui bune, abracadabrärile ambrablurite de felul ästa, orchestrate din betia de cuvine asternutä pe vidul de idei, sunt cele care-l împiedicä sä devinä un Andrei Gorzo sau un Lucian Maier; de nenumärate ori m-am contrazis si cu ei - dar ce fascinatie, sä le citesc argumentatiile de sens opus alor mele!