preferatul meu e calauza, urmat de andrei rubliov. zerkalo nu am apucat sa-l termin si solaris trebe neaparat reazvut ca a trecut ceva timp de la prima vizionare (care mi-a lasat totusi o impresie puternica). nu cred ca e prea important care e primul, oricum toate sunt extraordinare.
o discutie despre filmele lui tarkovski e inepuizabila, nici nu prea stii cu ce sa incepi. eu o sa reiau o chestiune mai veche pe care mi-am propus s-o disec. o sa dau paste din alt topic, nu de alta, dar ce rost are sa reiau aceeeai idee cu alte cuvinte?
pt ca ma stradui sa invat compozitie nu numai de la pictori, ci si din alte surse cum ar fi filmul, am luat la puricat "andrei rubliov". ideea mi-a venit de fapt de la o colega care a folosit ca documentare ptr tablourile ei cadre din filme de tarkovski.
exact ca la pictura, tarkovsky se foloseste de orizontale si verticale, de geometria pe care ti-o ofera cadrul natural (combinat cu cel artificial) - vezi copacii iarna, vederea "prin fereastra", cladirile. in anumite cadre m-a frapat contrastul intre aceasta geometrie austera si chipul atat de "pictural" a lui rubliov.