View Single Post
Old 21 Mar 2009, 23:46   #10
mirodoni
Guru

mirodoni

Send a message via Yahoo to mirodoni
Keepwalking, preferam să rămâi Proletar. Puteai să-ţi schimbi RobertRedford-ul, cu unul mai tânăr, că ai văzut că nimeni nu l-a recunoscut.
Nu ştiu dacă îmi vei aprecia sinceritatea, dar ce ai scris tu se numea cândva, nu mai ştiu dacă e de actualitate, “proză scurtă”. În acest caz, satirică, umoristică.
Titlul, “Apocalipsa”, este unul mult prea uzitat. Conţinutul nu ţi-l pot analiza ca scenariu, pentru că nu am pregătirea corespunzătoare. Nu pot vorbi de structura dramaturgică, intrigă, alea, alea… Dar am imaginaţie bogată şi pot comenta filmul care s-ar putea realiza.
Ironia este prea grosieră, ca urmare facilă. Miza cu 1 aprilie este mult prea subţire pentru un film. Într-o proză, merge. Sau într-un banc. Dar ca să filmezi atâtea detalii descrise de tine, inclusiv un avion, fie şi stropitoare, pomenind de americani, e cam scump, ţinând cont de miză. Personajele sunt încorsetate în şabloane de care sunt sătul. Povestea în sine cu prostia umană este deja şablon. Apoi idila dintre director şi bibliotecară, sau ce erau ei, că Pandele e director doar în text, în film e simplu profesor, dacă am reţinut eu bine. Apoi popa cu afaceri necurate şi baba care se spovedeşte, crâşma, primarul etc.
Off topic
Încerc această postare să văd dacă motanul meu mai mişcă. S-ar putea să nu mai pot s-o şterg. Asta dacă am s-o pot posta. Pe MP nu ştiu să mai intru. Totul e vraişte.
Nu ştiu dacă schimbările au fost făcute la cererea cititorilor nemulţumiţi, sau dacă acum li s-au cerut impresiile despre noul format.
După cum mi-am dat seama din textele postate mai înainte şi care acum apar deformat, înseamnă că nu se mai pot folosi diacriticele, ghilimele şi alte alea.
Nu înţeleg de ce nu era bine, de exemplu, pg.2 din 4, şi acum apare: din 4 pagini 1.2.3.4. Sau De ieri 11:48:58, dacă nu ştiu ce a fost ieri. Sau …salt la… De ce nu era bine Cutărică a scris, şi acum apare Postat în prealabil de Cutărică? De ce ne scărpinăm cu mâna stângă la urechea dreaptă ? Eu ştiu că vopseua se aplică în straturi succesive, în prealabil se aplică un strat de grund. Adică operaţia precedentă e de altă natură, ajutătoare operaţiei de bază. Ce înseamnă “unelte topic”? Sapă, greblă? Post Reply văd că a rămas în engleză. Toate acestea îmi aduc aminte, cu tristeţe, de traducerile de pe telefoanele mobile, făcute de chinezi din engleză pentru români.
Există o regulă, sau exista, care stabilea lungimea unui rând tipărit, astfel încât cititorul să nu piardă rândul când o ia de la capăt, mai ales când scrisul este mărunt. De aceea ziarele se tipăresc pe mai multe coloane.
Schimbările pe care le-am sugerat eu erau de altă natură. Am să revin peste vreo 2 ani, să văd ce s-a mai întâmplat.
Tu, fostule Proletar, dacă măcar tu ai citit ce am scris eu, continuă să mergi mai departe…
mirodoni is offline   Reply With Quote sendpm.gif