View Single Post
Old 21 Mar 2009, 19:44   #55
transilvana
Junior

transilvana

apropos de filme occidentale la cinema inainte de 1989

in orasul meu de resedinta (in inima Transilvaniei, deh) cam de doua ori pe an se organiza ceva care se numea "serie de filme" sau cam asa ceva. Se dezgropau din arhive clasici (la noi nu era Cinemateca, deci in cinematografe nu rula decit strict ce era in distributie generala prin reteaua cinematografica) si se aratau timp de o saptamina, 5-6 filme pe zi, un singur spectacol pentru fiecare. Erau de-a valma - americane, italiene, franuzesti, animatie, vechi, noi, color, alb-negru, whatever. Era omor. Se statea la coada cite 5-6 ore. Chiuleam de la scoala si adultii isi luau zile de medical de la serviciu ca sa stea la coada. Tiganii se bagau in fata, luau mai multe bielte si le videau la suprapret. Daca aveai o relatie si puteai face rost de bilete, le puteai apoi schimba pe carne, unt sau oua (mai ales inainte de sarbatori). Pe vremea aia, biletele de cinema se vindeau cu diagrama, scria pe bilet rindul si locul, ca la tren. Cu o jumatate de ora inaintea spectacolului, se duna o mutime in fata cinemaului - cam dublu fata de cite bilete se vindusera, caci multi sperau sa intre pe blat dupa ce nu gasisera bilet. La usa se forma un puhoi care impingea si se brusca, asa ca era bine sa vii inarmat cu o umbrela sau ceva ca sa-ti faci loc; in cele din urma, totdeauna intrau mult mai multi oameni decit era capacitatea salii, asa ca vreo suta-doua de persoane stateau pe jos sau in picioare intre scaune - doamne fereste sa fi izbucnit vreun incendiu sau cutremur sau ceva. Dupa eveniment, o luna de zile numai despre asta se vorbea....

Asa am vazut Ghepardul, Z al lui Gavras, Elektra lui Cacoyannis, Pisicile Aristrocrate, Ce se-ntimpla doctore, Sarada si Unora le place jazzul. Si din cauza asta am hotarit ca vreau sa fac filme.