Originally Posted by Floydman:
adica cum le restaureaza? cam ce inseamna tehnic, ca le restaureaza?
|
Se reface sunetul, montajul (sa corespunda cu originalul), se "curata" pelicula de zgarieturi, amprente, taieturi si lipituri aiurea, se reda coloritul original si se scot "lungile secvente intunecate" din care nu se intelege nimic in atatea filme romanesti. Am un bun prieten care lucreaza la operatiunile astea de ceva vreme.
In ceea ce priveste arhiva nationala a fost un scandal monstru acum cativa ani, cand s-au descoperit depozite cu filme inca din anii '30, care nu s-au mai deschis de zeci de ani (un fel de foste buncare militare). S-a spart acoperisul iar bobinele pur si simplu s-au calcinat de rugina de la apa. Astfel s-au pierdut iremediabil numeroase titluri. Pe vremea aia director la ANF era unu' care mai fusese si regizor pe deasupra (am decupajul din ziar, imi scapa acum), tip care nu a avut decat o singura preocupare : sa ia salariu mare si sa fure. Dupa el a venit Bujor T. Rapeanu, "sobolan de arhiva" (in cel mai bun sens al cuvantului), autor a numeroase lucrari de cinema (printre care si vestitul Secolul Cinematografului). Rapeanu a reusit sa salveze, restaureze si sa puna ordine p-acolo. Acum nu mai stiu cine e la conducere.
Un alt scandal de notorietate e arhiva Sahia, mare parte din ea fiind pur si simplu arucata pe groapa Glina (descoperire facuta intamplator de un reporter radio).
http://www.9am.ro/stiri-revista-pres...-de-filme.html