Mä bucur cä ai fost în salä; admir atitudinea de respect pe care ai adoptat-o, dar consider cä ar fi fost bine, totusi, sä gäsesti o cale de mijloc - si anume, de a-ti exprima criticile, pe un ton adecvat.
Asa cum ai presupus, filmele aveau strict un scop didactic; personal, nu mä asteptam deloc sä atingä nici mäcar acest nivel (primele contacte ale unor oameni cu aparatul de filmat dau, de obicei, rezultate mult mai stângace, la nivel de grup) si, initial, planificasem doar o proiectie internä, la noi în redactie. Finalmente, am ajuns la Euro-Cinema, datoritä urmätoarelor împrejuräri concurente:
- Contactat de Florin Mustatä, Constantin Fugasin ne-a oferit sala färä ezitare.
- Am considerat cä elevii au nevoie de experienta unui contact cu un public mäcar partial autentic (în afara propriilor invitati; la drept vorbind, niste reactii critice, ca a ta, le-ar fi prins si mai bine!)
- Per ansamblu, filmele au depäsit cu mult asteptärile mele, în contextul unor asemenea exercitii de initiere.
- Concomitent, am väzut un DVD cu circa jumätate din filmele de anul I, semestrul I, ale studentilor la U.N.A.T.C.; statistic, erau mult inferioare (cam asa cum mä asteptasem si eu de la ai mei, în principiu - adicä, la nivelul normal al unor abia-initiati).
Am afirmat acolo cä îmi asum orice neajunsuri ale filmelor - iar tu mi-ai ridicat la fileu un aspect esential: subtirimea de continut. Cu bunästiintä, le-am dat drumul, dupä nici douä luni întregi de cursuri, sä facä aceste prime filme, la nivelul unor "exercitii, eseuri, reportaje poetice, filme de stare, observatii contemplative", färä sä insist (în plan practic; la nivel teoretic, am discutat mult despre asta) asupra constituirii unui substrat foarte solid - care se întelege repede, dar în sens concret se învatä în timp. Am convingerea cä acum, dupä aceste prime lucräri finite, vor asimila mult mai rapid laturile teoretice.
|