Originally Posted by Proletar:
……. trebuie schimbat ceva in sistemul acesta.
nu e normal ca un scenariu ca al meu, notat cu 33.70, plasat pe pozitiile 4-5 intr-un clasament ipotetic al scenariilor, asadar de departe eligibil, sa ajunga pe pozitia 17 doar pentru ca regizorul si casa cu care am colaborat sunt la inceput de drum.
|
Ce sã schimbi ? Fã o propunere.
Eu am propus separarea etapei de evaluare a scenariului de celelalte etape, dar nu m-a susþinut nimeni nici mãcar pe acest forum. Rãspunsul la memoriile mele depuse la CNC ºi Ministerul Culturii a fost unul singur: nu ne permite legea. Le-am spus cã tocmai sugeram schimbarea legii. Mi s-a rãspuns cã aºa e în toatã lumea.
Dar nu e chiar aºa. Existã foarte multe concursuri naþionale sau chiar internaþionale de scenarii. Aºa cã, într-un final, scenaristul are curajul sã se prezinte unui producãtor redutabil cu punctajul obþinut pe la diferite concursuri. Nici nu e nevoie de secretizare, dimpotrivã.
Nu trebuie analizatã valoarea scenaristului, ci a scenariului, cum nici valoarea regizorului nu trebuie sã atârne aºa de greu, cât viziunea lui privind un anumit scenariu, pe care doreºte sã-l realizeze. Producãtorul, însã, trebuie bine analizat, dacã poate finaliza un anumit proiect, în funcþie de ce a mai fãcut.
Originally Posted by Mungiu:
"Existã proiecte în acest concurs pe care unul sau doi membri ai juriului le-au apreciat cu note de 2 sau 3, iar ceilalþi membri ai juriului, cu 8 ºi 9.
|
Exact aºa a apus ºi Tudor Caranfil, dar exact aºa, când a fost în juriu. ªi nu s-a schimbat nimic. ªi aºa va fi mereu. Pentru cã nu existã niºte criterii de evaluare, în primul rând.
Eu sunt unul dintre pãþiþi, în anii trecuþi. Cine mi-a apreciat fantezia mi-a dat 9, considerând cã scenariul trebuie promovat pentru cã aºa ceva nu s-a mai realizat în România, iar cine nu, mi-a dat 2, pe considerentul cã aºa ceva nu se realizeazã în România. Ca sã ºtim cine a apreciat bine, ar trebui ca juriul sã fie format din 50 de membri, pentru ca media acestor note sã fie una obiectivã.
Cum în þara asta nu se urmãreºte promovarea scenariului, respectiv a scenaristului, ci a regizorului, care este deja scenarist, lucrurile vor rãmâne cum am stabilit.