nu inteleg nimic :
http://www.cotidianul.ro/seful_criti...3_2-73797.html
La împlinirea a 75 de ani de la fondarea Asociaþiei Criticilor de Film din New York, preºedintele recent ales Armond White a trecut în revistã starea actualã a cinematografiei. De pe tot globul, fiindcã White îºi face timp sã vadã vreo 400 de filme pe an, iar un asemenea efort îi dã dreptul la defulare.
Despre „4 luni, 3 sãptãmâni ºi 2 zile” al lui Mungiu, ºeful criticilor de film newyorkezi a declarat, potrivit „New York Magazine”, cã nu e decât „o marotã bazatã pe reproºuri liberale, un efect întârziat al «mândriei naþionale triumfaliste» pe care le-o imputa Susan Sontag americanilor”.
Declaraþia a fost destul de surprinzãtoare, cu atât mai mult cu cât pelicula româneascã a fost aleasã Cel mai bun film strãin al anului de cãtre asociaþia condusã de White.
Producþia „Slumdog Millionaire”, cotatã de toatã presa drept una dintre marile favorite la Oscar, n-a reuºit sã-l impresioneze ºi pe Armond White, care o considerã „o escrocherie de televiziune” plinã de „dispreþ voios”. Nici mãcar inofensivul ºi îndrãgitul „WALL-E”, ales Cel mai bun film de animaþie de cãtre Asociaþia Criticilor de Film din New York, nu scapã de talentele de mãcelar ale lui White, care nu poate sã-i ierte „cinismul urât ºi apocaliptic”.
„Nu fac asemenea declaraþii ca sã atrag atenþia asupra mea, ci pentru cã eu chiar cred în ce spun. Trãim într-o epocã în care criticii sunt concediaþi dacã nu le plac destule filme. Oamenii nu vor sã asculte ce-au de zis trâmbiþaºii industriei cinematografice. Publicul trebuie sã audã adevãrul”, s-a împãunat White în faþa presei. Criticii de film newyorkezi care nu sunt prea fericiþi cu noul ºef se aºteaptã la un mandat cu probleme. O parte a presei speculeazã cã alegerea lui White nici mãcar nu s-a datorat respectului ºi aprobãrii breslei, ci mai degrabã faptului cã polemicul critic a fost singurul doritor sã preia o asemenea funcþie ingratã.
Mulþi au þinut sã-ºi aducã aminte cã White e în stare s-o facã ºi mai ingratã: în 1994, în timpul mandatului sãu anterior, a programat gala de decernare a premiilor asociaþiei sale în timpul Festivalului de la Sundance, apãrându-ºi poziþia printr-o declaraþie spinoasã: „Asociaþia newyorkezã e cea mai veche din þarã. Doar nu suntem Asociaþia Criticilor de Film din Dallas. Nu mai pot eu dacã cineva vrea sã se dea în stambã la Sundance! Asociaþia e pe primul loc”.
cine e ãsta, un Jirinovski al criticilor?
si ce dreac inseamna "o marotã bazatã pe reproºuri liberale, un efect întârziat al «mândriei naþionale triumfaliste» " ??? Intelege careva, ca la mine e ceata.