Cum ii spuneam si lui Pitbull: HAUNTING!
Te rascoleste,te intoarce pe toate partile. Exceleaza in executie. Te trec o gramada de sentimente: repulsie,compasiune,neliniste...Cum spunea si Pit,filmul se pierde in detalii care sunt insa precum piesele unui puzzle,intregind pelicula. Mi-ar fi placut sa se intample cu buletinul lui Bebe ceea ce se precizeaza (gresit) in FAQ de pe IMDb:
One watchful viewer has also noticed that, when Otilia gets Bebe's ID from the clerk, she tosses it into her bag, the same bag in which she later places the fetus to dispose of it. Should the fetus ever be discovered, the "forgotten" ID would lead directly to Bebe, providing a bit of audience retribution for the nasty thing he did to Otilia and Gabi.
Nu se poate vorbi de retribution,pentru ca Otilia golise geanta inainte de a plasa fetusul acolo,dar mi-as fi dorit acest gram de satisfactie ca Bebe si-ar putea-o lua candva.
Filmul ne prinde cu atat mai mult cu cat romanii sunt un public "educat",care il inteleg mai bine ca oricine,pentru ca toti am fost marcati de acea perioada intr-o masura sau alta. E fascinant din doua puncte de vedere: ca se ridica la stadiul de capodopera,desi e atat de disturbing incat il poti vedea doar o data, de doua ori si ca desi are un final previzibil,te tine in tensiune asteptandu-l,cum spunea si Pit. Aniversarea la care ia parte Otilia a fost pentru mine dpdv emotional comparabila cu partida de tenis interminabila din "Strangers on a Train" .
Protagonistele sunt scoase in evidenta cu maiestrie in fiecare secventa. In cea a cinei in loc sa ne fie oferita o privire de ansamblu,se alege sa fie "taiate" celelalte personaje pentru a ne arata privirea "aruncata" in gol a Otiliei,care ne capteaza atentia,astfel incat ajungem ca ea,sa nu ne intereseze balivernele celor de la masa. Aceste "focalizari" subtile ale personajelor sunt geniale. Le sunt taiate frecvent capetele celorlalti (heads will roll mwhahahaha) pentru a se atinge scopul dorit

.
Cele mai de efect secvente mi se par cele fara dialog...Otilia suspinand in timp ce cutreiera strazile si incercand sa-si scoata "murdaria" la dus,urmata de cadrele parca inghetate cu ea surprinsa din spate si chiar si aceea aproape de final cand o cauta pe Gabita in camera si se aude pe fundal sunetul neonului care "statea sa moara",vizibil intr-un plan indepartat din dreapta. Si evident,dintre cele cu dialog, izbucnirea domnului Bebe

. E de prisos sa o mai mentionez pe cea cu fetusul,fara de care filmul s-ar fi compromis, reprezinta practic piesa centrala a dramei.
PS: Nu sunt sigura ca am inteles exact o secventa,cea in care Gabita intra in baie,in timp ce Domnu' Bebe facea cu Otilia...ehem,you know what...si da drumul la robinet,pana intra Otilia. Ma gandeam ca o face to break the silence inainte sa se auda vreun geamat al Otiliei,fiind prea mult pentru ea, sa fie "mascate" posibilele sunete de cel al jetului de apa. Any thoughts on this one?