Nu - filmul nu poate si nu trebuie sä fie "tuns". Indiferent ce secvente s-ar scoate, ceea ce rämâne ar fi si mai subred, si mai inconsistent - nu are, ca alte filme, cu adevärat bune, un filon central atât de solid, încât sä reziste dacä-i tai unele sau altele (ca atâtea filme pe care le forfecau comunistii, fie pe criterii politice, fie doar ca sä le înghesuie la televizor).
Singurele posibilitäti de îmbunätätire ar fi cele radicale: refäcut complet, conform unei alte conceptii - ceea ce nu mä intereseazä. Dacä ar vrea cineva sä facä un remake (în raport fie doar cu subiectul, fie cu tot scenariul meu, cumpärându-l, modificându-l cum considerä el, si semnându-l ca atare), n-are decât îi dau binecuvântarea (în conditii legale, desigur). Noroc cä sunt slabe sperante în sensul ästa - asa cä eu am liniste, scap de bätäi de cap inutile, si nici cultura universalä nu pierde cine stie ce.
Sä fie clare douä lucruri:
1) Cu bunele si relele lui, filmul va rämâne asa cum e; numai în asemenea conditii are sens sä se postuleze o eventualä redifuzare.
2) O analizä serioasä a oricärui film (si nu numai) se concentreazä numai asupra a ceea CE ESTE. Pe nimeni nu intereseazä pärerile criticului X, ale comentatorului Y, ale cinefilului W sau ale spectatorului Z, despre CUM AR FI VRUT EL SA FIE FILMUL. In orice analize, cronici sau comentarii relevante, referirile la eventuale optiuni alternative nu trebuie sä se facä decât la un nivel strict teoretic, dacä altfel nu se pot sublinia caracteristicile reale ale filmului - si cât mai economic, doar ca solutii de ultimä instantä, din partea unor profesionisti cu mare experientä, care-si pot asuma riscul unor asemenea procedee; ideal e färä asa ceva.
De fapt, ästa a fost primul lucru pe care l-am învätat vreodatä despre cum se analizeazä un film: aveam 12 ani si scrisesem o "cronicä" la "Mihai Viteazul"; comentând secventa decapitärii lui Andrei B�*thory, am scris cä "ar fi trebuit sä filmeze..." asa si pe dincolo. Banu Rädulescu, primul meu sfätuitor, m-a urecheat scurt: "Pe nimeni nu intereseazä cum crezi tu cä ar fi trebuit sä filmeze Nicolaescu. Despre ce scrii tu aici, despre filmul lui, sau despre ce-ai tu în cap? Dac-ai sä ajungi vreodatä regizor, n-ai decât sä faci tu altul, cum vrei - acum, fä-i cronica ästuia, cä despre el e vorba!" Sase ani mai târziu, am repetat greseala apropo de "Nea Märin miliardar", iar Lucian Bratu, care mä medita pentru admitere, mi-a fäcut exact aceeasi observatie.
|