Originally Posted by gionloc:
apreciez munca lui Cantet la film, minimalismul redus la om (oamenii is si actori si recuzita), apreciez faptul ca reuseste sa dezvolte un happening scolar, doar ca dincolo de asta mie nu mi-a placut:
are probleme si la nivel narativ
si la nivel politic.
|
ce probleme sa aiba la nivel narativ? Mie, in afara de cateva replici prea apasate, prea incarcate de sens (gen "dle profesor, eu n-am invatat nimic"), complet artificiale, nu-i prea vad problemele. O singura chestie, dar care e personala, deci nu stiu cat conteaza, m-a enervat tipa care joaca eleva recalcitranta, cea care citeste Platon (ca sa vezi!).
Iar la nivel politic ce probleme sa aiba? probleme de curaj? ca a zis pe nume unor lucruri despre care se vorbeste in soapta?
Originally Posted by StefanDo:
revenind la discutia cu Lazarescu versus "sistemul medical din Romania", filmul lui Cantet spune cam aceleasi lucruri despre sistemul de invatamant din Franta. Doctorii din MDL sunt elevii din ELM, umilintele din primul se repeta in al doilea (sfidarile, anti-intelectualismul samd) si, repet, finalurile sunt pur si simplu identice. Francois Marin este un Lazarescu francez, faptul ca supravietuieste nici nu mai conteaza 
eu cred ca ELM va supravietui anilor doar prin metoda (actori neprofesionisti + seminarii saptamanale de filmari + "improvizatie controlata")
|
Sa inteleg ca il vezi pe profesor ca o victima a sistemului de invatamant si a insolentei elevilor din scolile de cartier? Ti se pare ca el e umilit?
Eu nu il vad deloc in genul asta de raporturi. e o problema sociala in care fiecare din cele doua parti (profii si elevii) vin cu experiente diferite, cu asteptari diferite. E pur si simplu analiza unei intalniri.
Finalul de la MDL este cu el pe masa de operatie? nu imi amintesc exact. Daca da, in ce consta asemanarea. Lumineaza-ma ca tot nu o vad.
Si, da e posibil la ELM sa supravietuiasca anilor doar prin metoda. sa fie mult prea actual si parlant acum, dar sa devina obsolet in timp.