View Single Post
Old 04 Dec 2008, 19:03   #14
safenik
Junior

safenik

Send a message via Yahoo to safenik
Personaj

Structura unui personaj

Personajul este cel ce oferã unui scenariu osatura. Dacã luãm în considerare faptul cã pe baza personajelor va fi construitã acþiunea acestea trebuie sã ofere acel punct de sprijin destul de “solid” pentru a putea permite “mutarea” unei întregi lumi.

Vom reveni asupra tipologiilor de personaj. Vom reveni asupra modului în care personajele ar trebui sã interacþioneze. Vom reveni asupra dialogului ºi acþiunii.

Toate acestea însã au la bazã modul în care va fi construit personajul. Lajos Egri a simplificat totul pânã la a te face sã exclami: “pãi e normal sã fie aºa”. Da, e normal sã fie aºa însã cãutãrile informaþiilor (referitoare la acest subiect) m-au condus la niºte rezultate surprinzãtoare prin lipsa lor.

Când definim un personaj definim urmãtoarele aspecte:

- aspectele fiziologice

- aspectele sociologice

- aspectele psihologice

Conform fiºei de lucru e bine sã nu lipseascã un mic rezumat al personajului:

1. Principalul scop dramatic al personajului – ce anume vrea personajul sã facã pe toatã durata poveºtii?

2. Principala motivaþie dramaticã a personajului – de ce anume vrea sã facã ceea ce vrea sã facã?

3. Principalele trãsãturi ale personajului – care sunt cele mai importante trãsãturi ale personajului?

Sã detaliem acum cele trei aspecte (fiziologic, sociologic ºi psihologic).

I. Profilul fiziologic

1. Sexul

2. Vârsta

3. Înãlþimea ºi greutatea

4. Culoarea pãrului, a ochilor, a pielii

5. Þinuta corpului

6. Înfãþiºarea – arãtos(oasã), supra/sub-ponderal, aspect îngrijit, plãcut, neîngrijit/dezordonat. Forma capului, a feþei, a membrelor, a corpului.

7. Defecte fizice – diformitãþi, anomalii, semne din naºtere, boli

8. Elemente ereditare

II. Profilul sociologic

1. Clasa socialã – clasa de jos, clasa mijlocie, clasa de sus (eventual: burghezie, clasa muncitoare, clasa conducãtoare, nobilime, noii îmbogãþiþi, aristocraþie)

2. Ocupaþia – tipul de muncã, orele de muncã, venit, condiþiile de muncã, sindicalist/nesindicalist, legãturi cu alte domenii, compatibilitatea cu tipul de muncã

3. Educaþia – “cantitatea deþinutã”, ºcoli urmate, note, materii preferate/nesuferite, aptitudini sau talente

4. Aspecte familiale – modul de trai al pãrinþilor, bogãþia/sãrãcia lor, orfan sau nu, dacã trãiesc sau nu, divorþaþi/trãiesc separat, obiceiurile pãrinþilor, modul lor de a gândi, eventuale vicii, grija sau neglijarea copilului, relaþia copil-pãrinþi

5. Religia – practicant, nepracticant, ateu, agnostic, forþa credinþei

6. Rasã, naþionalitate – puterea influenþelor culturale ºi tradiþiilor

7. Locul în comunitate – “conducãtor” pentru prieteni, cluburi din care face parte

8. Afilieri politice – adept sau nu, partidul în care este înscris, poziþia faþã de guvern

9. Moduri de a se distra, hobby-uri – ce tip de cãrþi citeºte, sporturi, jocuri, eventuale colecþii personale

III. Profilul psihologic

1. Viaþa sexualã – frecvenþa, standarde morale

2. Premise/idei personale – filosofia asupra vieþii, ambiþii, viziunea asupra lumii

3. Frustrãri – dezamãgiri majore

4. Temperament – coleric, sangvinic, flegmatic, melancolic, extrovertit, introvertit indolent, pesimist/optimist

5. Atitudinea asupra lumii – resemnat, sceptic, luptãtor

6. Complexe – obsesii, inhibiþii, superstiþii, fobii, ciudãþenii

7. Introvertit, extrovertit, ambivert – eventual o autocaracterizare

8. Aptitudini – limbi strãine vorbite, talente

9. Calitãþi – gradele de imaginaþie, judecatã, gusturi, echilibru, tact, isteþime

10. IQ-ul – mare, mediu, scãzut

Pitbull am creat un personaj dupa "Structura unui personaj" de mai sus.Am gasit-o pe un site si m-am gandit sa o postez si aici.Poate ajuta pe cineva.Sa-mi spuneti putin daca asa cum am facut eu se construieste un personaj.

Un professor de desen la vreo 50 de ani, mic de statura cu spatele garbovit.Fata,plina de riduri, ii pare tocita de trecerea timpului.Ochii sai mari si albastri, par intotdeauna rataciti.Par aproape ca numai are deloc.Cand mai iese la plimbare si se intampla sa bata vantul,din loc in loc,cateva fire de par albe si moi,se trezesc la viata si dau nastere la un dans nebun.Acum 15 ani intr-o noapte ploioasa de vara,ametit bine de la alcool,pierde controlul masini pe care o conducea si se izbeste violent de un pom.Atat sotia(Elena) cat si fiica(Maria) isi pierd viata.De atunci,guriile rele spun ca si-a pierdut mintiile,ca el numai este acelasi.Dupa tragicul eveniment,in scurt timp Petru a devenit un ciudat in ochii veciniilor de bloc.Uni sustin ca se drogheaza,alti ca bea prea mult si ca aduce tinere la el in apartament.Cateva batrane mai credincioase cred ca acesta ii posedat de un demon.De cateva ori,politia a fost nevoita sa intervina pentru a solutiona anumite conflicte iscate intre el si vecini.De fiecare data,el a fost amendat.Ii place la nebunie sa citeasca.In fiecare seara, sade in fotoliul sau comfortbabil si citeste la lumina vie a lampi.Niciodata nu-i lipseste un paharel stropit cu putin wiskey.Petrece mult timp la mormantul fiicei si al sotiei.Cateodata,ramane acolo pana seara tarziu,iar cand se intoarce acasa,izbucneste in plans,tipa,devine violent cu obiectele din jurul sau.In zilele cand se simte mai bine,de obicei iese impreuna cu cativa prieteni scriitori la un bar din oras.
safenik is offline   Reply With Quote sendpm.gif