Originally Posted by Once:
Eu n-as avea atata curaj sa ma iau de Mungiu si de integritatea lui. Mai ales ca omul nu a fost inca votat si, mai mult decat atat, nici in juriu sa faca parte n-a acceptat.
|
Nu m-am luat de integritatea lui Mungiu, vai de mine! Dar aº vrea sã-i rog pe cei care vor sã semneze petiþia propusã ºã-ºi imagineze cã s-ar întâlni într-o bunã zi faþã în faþã cu Mungiu, fie cã-l cunosc, fie cã nu-l cunosc, ºi, dupã o strângere cãlduroasã de mânã însoþitã de felicitãrile pentru realizãrile sale în domeniul filmului, sã-l roage insistent ca în calitate de proaspãt jurat sã nu promoveze decât scenarii bune ºi foarte bune, fãrã dejecþii, fãrã vulgaritate nejustificatã artistic, fãrã kitsch, mã rog, toatã lista propusã pe forumul CineMagia. La care, Mungiu, vizibil ruºinat sã zicã: vai, domnule, ce bine cã te-am întâtnit, m-ai salvat, eu tocmai mã gândeam sã le promovez. Dar ai dreptate, voi promova numai scenarii valoroase ºi am sã-i rog ºi pe colegii juraþi sã facã la fel! Ai mare dreptate, sã nu-l mai vãd pe Serj, pe Saizescu, da… da…
Sau gândiþi-vã cã aþi fi purtat aceastã discuþie cu Tudor Caranfi, cu Magda Mihãilescu, mã rog, cu oricare dintre foºtii sau viitorii juraþi. Sau cã le-aþi scrie o petiþie…
La o întrunire la CNC s-a propus menþionarea pe genericul filmelor a comisiei de promovare a scenariului. Replica a fost: fugi, dom’le, cine ar mai accepta sã facã parte din comisie!? Cât adevãr ºi tristeþe în aceste vorbe… S-a invocat apoi secretul, sau cã ar apãrea justificãri de genul scenariul era perfect, dar l-a stricat regizorul etc. Propunerea a fost consideratã de majoritatea ca fiind inacceptabilã. În salã erau reprezentanþii tuturor… entitãþilor din domeniul cinematografiei.
Dacã nu pe generic, în presã ar trebui sã fie menþionatã aceastã comisie de fiecare datã când se comenteazã filmul. Dacã presa este independentã, ce-i împiedicã pe jurnaliºti sã facã acest lucru? Nici mãcar pe CineMagia nu s-a publicat o listã completã cu filmele dezastru ºi cei care le-au promovat. Dar nici cu filmele bune, ca exemplu pozitiv