View Single Post
Old 24 Sep 2008, 00:12   #534
Pelicula
Senior

Pelicula

Originally Posted by costobocus:
sigur nu esti fratele lui rocky ?

Nu stiu, s-o intreb pe mama!

1. Pitt, scuze, nu stiam de partea cu pedagogia. Si am inteles perfect ce intentii ai avut, insa nu stiu cum s-au desfasurat discutiile. Mi-e greu sa cred ca in noianul de teorie nu se gasesc si niste metode rapide, ceva in genul "cum sa devenim scenaristi in 5 zile". E adevarat ca nu devii scenarist, insa macar nu pleci de la 0. Afli ce-i aia un story arc, un character arc, in fine, dau exemplu metodele americane pentru ca ei, de la Ford incoace, sunt foarte buni la banda rulanta. Intamplator am cunoscut o persoana care lucreaza la un serial deja difuzat, si am vazut cate ceva din stilul de lucru. Mai mult: am vazut cat de rigid si de eficient se lucreaza. Pilotul e pilot, ok, dar daca se aproba intri la fabricat sir dupa sir. Ori aici iti trebuie mecanismul bine uns. Experienta exista, nu zice sa inventati roata. De ce nu s-au aplicat deja metode verificate?

Am citit cateva fragmente din scenariu. Am citit si comparatia cu Seinfeld. Mi-as permite un pic de critica. Din cate imi amintesc (nu mai dau inapoi pana la pagina X sau Y, ca n-am nervi sa gasesc) il avem pe Manelist, o avem pe Blonda, pe Regizor sau pe Poet. Mi s-a parut ca miza e satira sociala, in care punem un Scenarist (bun) in conflict cu un Manelist (rau). Personajele mi s-au parut puternic stilizate, duse pana la cea mai joasa caricatura. Blonda ere un clenci: e blonda, dar inteligenta. Deci ar fii o variatie. Manelistul presupun ca e un manelist in toata regula, egal ca desfasurare de la un capat la altul. Si scenaristul la fel. N-am inteles insa cum se leaga. Ce cauta un Scenarist langa un Manelist? Cine cu cine face echipa?

Seinfeld e un serial oarecum atipic pentru ca propune personaje complexe, lucru destul de rar intalnit. Jerry, Elaine, George si Kramer sunt personaje versatile. Au momente de geniu si momente de prostie fenomenala. Uneori sunt logici, alteori incoerenti. Sunt apucati de manii diverse, sunt cameleonici, intra in situatii neobisnuite. Satira sociala e prezenta, totusi serialul se bazeaza pe chimia dintre personaje. Nu stiu daca la voi exista genul acesta de chimie. Imi pare aceeasi satira sociala, cu Manelistul care obligatoriu trebuie ridiculizat. S-ar putea sa gresesc, dar din ce am citit cam asa reiese.

2. Din cate am inteles, Casa Creatorilor a aparut ca sa prinda un loc la TVR, sau sa se plimbe cu DVD-ul pe la alte televiziuni. Cand nu si-a gasit o finalitate, DVD-ul a sfarsit in debara. Pe Yotube gasesti o desfasurare de forte fara precedent: sitcomuri de amatori, desen animat, imitatori, chitaristi. Unii chiar sunt profesionisti. Atii nu. Unii sunt prosti ca noaptea, altii sunt geniali. Unii isi fac DVD-uri pe care le poti comanda online. Altii se multumesc doar sa se produca artistic. Toti au ceva care se numeste pasiune. Fac toata treaba asta in primul rand pentru ca le place. Nu vad o finalitate, cel putin nu una grandioasa. Acesti oameni nu-si propun lovituri de media si nici castiguri impresionate. Daca e sa iasa ceva e ok, daca nu e ok si asa. E un hobby.

De ce nu s-ar muta Casa Creatorilor pe net?
Pelicula is offline   Reply With Quote sendpm.gif