Hmm eu nu am fost niciodata mare fan animeuri, desi recunosc ca la ocazii nu ma dadeam inapoi. Faza e ca de curand am inceput sa am o slabiciunile pentru animeurile inceputului sfarsitului anilor '80, inceputul anilor '90. Am vazut ieri
Akira (1988)
http://www.imdb.com/title/tt0094625/ de Katsuhiro Ôtomo si m-a impresionat cat de multe alte animeuri ce au influentat adevarate curente in cinematografie ( ex. Ghost in the Shell (1995) - Matrix) s-au inspirat din el. In afara de GitS as mai putea numi Dragon Ball Z sau Neon Genesis Evanghelion. Multi l-au criticat ca fiind o baie de sange, si pe alocuri au dreptate, insa cel mai mare atuu al filmului reprezinta dura critica, poate uneori cam nefondata, la adresa birocratiei si a unui aparat de stat corupt confruntat cu o criza sociala de proportii. Apoi mai e si doza imensa de misticism ce supureaza din plot, ducandu-te cu gandul la o duzina de jocuri si alte animeuri ce s-au inspirat din el (F.E.A.R. sau Ergo Proxy), fara ca din pacate genul sa dea si cinematografiei vre-un exemplu fericit.