Din päcate: nu, nu, nu...
"Columna" a fost genul äla de film care mä plictisea si nu stiam de ce - cä, de: eram tânc... Stiam cä
trebuia sä-mi placä, si tot asteptam, si nu se întâmpla nimic... La fel am pätit si cu
"Neamul Soimärestilor" (în care pe deasupra mai juca si mätusä-mea - asta de la Geneva!), si cu
"B.D..."-urile, si cu
"Cuibul Salamandrelor"... Abia la optispe ani, când deja mä pregäteam de admitere si începusem sä înteleg cinema, am väzut duda de
"Bratele Afroditei" si am priceput: toate erau de Mircea Drägan - amorfe, lesinate, confuze...
"Tudor", în schimb, e un film într-adevär bunisor. Lucicä Bratu, care mi-a fost prof particoler în douä rânduri - la cineclub în '75-76, si pentru admitere, în '78-79 - era un foarte bun profesionist, cu fior artistic autentic; dar el era regisorul de tip clasic, ortodox, conservator, cuminte, descifra bine texte, construia personaje minunate, însä nu avea nici inventivitatea unui cineast novator, nici energia si dinamismul necesare unei fresce istorice cum se voia
"Tudor" - si filmul capoteazä tocmai la acest subiect; ar fi fost mult mai bun dacä-si refuza veleitätile de superproductie, si rämânea doar un film-portret - gen în care Bratu excela.
"Felix si Otilia" e într-adevär cel mai bun film al lui Mihu Iulian, si un film bun în genere. Totusi, are burti, mai ales în partea a doua, iar creativitatea lui se rezumä doar la elemente disparate: scenografia (uluitoare! Vivi Popa a murit la cutremur, Dumezeu sä-l ierte, maicä-mea era prietenä cu el, am fost la parastas), imaginea (a lui Fischer.... care
nu s-a mai Intorsureanu! 
), galeria de personaje... Ansamblul care le leagä nu se ridicä la înältimea excelentei, rämâne doar bunicel si atât.