Heh Pauline, esti funny ca deschizi un topic despre Riefenstahl ca s-o "ciufulesti"

Vad ca Pit a luat apararea femeii si cred ca bine a facut. Nu cunosc si nici nu pot sa spun ca au existat nazisti buni si nazisti rai, atata stiu e ca Riefenstahl a fost extrem de inovatoare la vremea ei. Contactul ei cu regimul nazist poate sa demonstreze un lucru interesant, ca al Treilea Reich poate ca era antisemit, poate ca era genoicidal dar in nici un caz nu era misogin. Doar in Germania nazista o femeie a putut ajunge seful directiei de film a propagandei hitleriste. Oamenii erau vizionari ce mai!
Daca a meritat Riefenstahl sa fie ostracizata dupa razboi sau nu, mi se pare corect ca da. Daca s-a asociat cu regimul nazist, putea nici sa nu fie media evrieasca de dupa razboi ca tot ajungea sa fie detestata. Iar ea si-a dat seama de asta si a luat calea sihastriei in Africa. Ceea ce insa nu-mi convine e ce s-a intamplat cu multi alti oameni de litere si artisti de la noi care in tinerete pupau mantaua Garzii de Fier, ca la batranete sa se dezica de absolut tot si sa faca pe intelectuali nihilisti si exuberanti (Cioran, Eliade). Si bineinteles, nimeni sa nu se ia de ei. De aceea, Riefenstahl care in mod clar nu facea atata politica de dreapta cat facea Cioran in aceeasi perioada (1938-1944), mi se pare incorect sa ajungi s-o ostracizezi pe ea dar pe el sa-l ridici la rangul de cel mai mare filosof scriitor de limba franceza din secolul XX. E o aberatie!!!