O rog pe Gloria sä-mi scuze interventia atât de tardivä, trecând peste decizia închiderii topicului, dar am considerat cä o informatie de datä recentä îsi are locul aici.
Am aflat de la un fost coleg, profesor în U.N.T.A.C., cä acel film de diplomä a iesit atât de prost, încât nu i s-a aprobat copia standard, ba chiar i s-a si interzis difuzarea, pentru cä face de râs scoala.
Imi permit o observatie strict personalä:
Asadar, dincolo de modul abuziv în care materialul a fost adus la cunostinta noasträ, noi l-am luat de bun si l-am discutat strict obiectiv - arätând (dupä cum se poate vedea mai sus) lipsurile totale ale textului, care-l fäceau nu doar nul, ci chiar negativ, prin obscenitate si grobianism färä nici o sustinere. Iar noi nu suntem cine stie ce iluminati, n-am descoperit nici o Americä - am consemnat, pur si simplu, ceva ce se vedea cu ochiul liber. Asa cä se pune întrebarea: "PROFESORII" AIA CE-AU PAZIT?! Aveau albeatä pe ochi, ei cum de n-au väzut cä materialul era sub zero? Au läsat doi copii sä-si compromitä examenul de licentä, au avizat cheltuieli si consum de timp si muncä, pentru ca la vizionare sä înteleagä în sfârsit ceea ce se vedea cu ochiul liber încä din scriiturä. Intr-un asemenea caz, vina e clar cä n-o poartä bietii studenti, ci membrii porcului... ästa, corpului didactic. Iar subiectul meritä atentie.
De asemenea, se remarcä faptul cä produsul finit este (dacä se poate - si uite cä se poate!)
si mai slab decât scenariul; în scriiturä, fuseserä schitate pe alocuri unele intentii promitätoare, dar nefinalizate (de exemplu, o oarecare rotunjime a primei si a ultimei secvente, sau cresterea de tensiune din episodul violent); pe ecran, toate acestea s-au pierdut total. Autorul nu numai cä nu si-a putut duce mai departe intentiile, ci le-a anulat si bruma de sanse pe care o mai aveau (la nivel de stare, imagerie, etc.). Bucata de actiune filmatä nu are nici început, nici sfârsit (probabil s-a dorit folosirea acelei metode neortodoxe a extremitätilor "retezate", a la Radu Muntean sau Schatzberg - dar e ratatä prin lipsa de substantä si necunoasterea meseriei la un nivel mäcar elementar, adecvat unui student în anul IV). Se pierd complet pânä si bruma de articulatii logice din story: politistul nu mai izbucneste din cauza confuziei legate de muscäturä, ci se isterizeazä nemotivat apropo de niste apeluri telefonice angrenate subred în context (semn cä autorii habar n-aveau ce voiau de la propria lor povestire, si bâjbâiau dând cu stângu-n dreptu', tot cäutând nici ei nu stiau ce); dispare, în consecintä, si momentul când îsi examina penisul la lumina telefonului mobil (singura tresärire de umor din text care mäcar smulgea un colt de zâmbet). Momentele sexuale sunt la fel de grosiere, dar nu mai au nici un haz sau sens (fie si la nivelul "vulgaritätii estetice"). Actorii joacä fals, conventional, împotmolit (chiar si Meda Victor, cunoscutä pentru dezinvoltura ei - cu conditia sä fie ajutatä de regisor, nu batjocoritä). Secventa urinatului pe câmp avusese mäcar justificarea unei dorinte de a soca nonestetic, prin trivialitate gratuitä; mutarea ei în ambianta fireascä a unui W.C. public din apropiere o banalizeazä, fäcând-o
si mai inutilä (ca tot filmul, de altfel). Per total, pelicula are exact trei calitäti mici si înguste: putinä atmosferä (specificä acelor nopti seci si deprimante de iarnä, undeva pe-afarä, färä sä se întâmple nimic), descoperirea treptatä a prostituatei pe bancheta din spate (si, implicit, în context), si o imagine acceptabilä (se simte clar acea stare în care un operator talentat si creator vine cu câte-o idee, "Hai aici sä bägäm un travelling, uite, cam asa...", iar regisorul zice: "OK.")
S-a cäutat o scuzä puerilä prin acuzatiile de "cenzurä" (chipurile, comisia ar fi cerut eliminarea cadrului cu felatiunea, iar viteazul autor si l-ar fi apärat cu pretul... copiei standard!). Fals. Cu sau färä acea imagine, pelicula rämâne aceeasi aberatie complet nulä pe oricare alte planuri. Vajnicii profesorasi pur si simplu au avut nevoie sä vadä pe ecran ceea ce nu-i dusese mintea sä înteleagä de pe hârtie, ca sä-si dea seama ce mizerabil îsi fäcuserä datoria pedagogicä, si sä ascundä gunoiul sub pres în ceasul al doispcelea. Penibil.
Oricum, întrucât acest topic e pe bunä dreptate închis, datoritä laturii ilegale a deschiderii lui, orice comentarii îsi au locul la Cinematografia româneascä > PROFESORI DE FILM de ieri si de azi:
http://www.cinemagia.ro/forum/viewto...16497&start=75
...Si nu cu referire la text (ceea ce e nepermis si oricum exclus, în urma retragerii lui de pe forum), ci doar apropo de caz în general, la nivel pedagogic.