Quote:
Originally Posted by Proletar:
@transilvana
iti raspund tot punctual
1. realitatea deja are in ea elementele care sa ma faca depresiv.
filmele pe care le vad nu fac decat sa accentueze aceasta atmosfera.
toate, dar absolut toate filmele "de succes" de la noi au subiectul desprins din realitate (avorturi, cersetori, cazuri medicale morbide, revolutie).
cum naiba sa iesi fericit de la film?
|
Intrebare mai mult retorica: crezi ca e OK sa faci filme despre altceva cind realitatea e cum e? Din nou, e o problema de viziune sau de ideologie: unii cineasti cred ca menirea artei este sa ne ofere o posibilitate de a contempla si intelege realitatea (acesta fiind primul pas, necesar, pentru a incepe s-o schimbam). Ca pina la urma n-avem decit o viata si o traim in realitate, deci ar fi bine sa stim exact cu ce material lucram.
Quote:
2. pai aia e, ca regizorii precum cei de care ai amintit nu pot tine in mana un film care sa creeze emotii diferite de cele ale unui banal documentar.
eu nu-mi amintesc vreo scena care sa iasa din tiparul reliefarii realitatii.
or fi fost, dar nu au fost suficient de bine facute incat sa-mi ramana in memorie.
|
aici ma vad nevoita sa te contrazic energic. MDL, 432 si chiar 12.08, in ciuda stilului aparent hiper-realist de filmare, sint extrem de departe de documentar, banal ori nu. MDL si 432 au o precizie si o rigurozitate, o atentie la detaliu, o cizelare formala care poate nu sint evidente - nici nu trebuie sa fie - dar care rezulta in forta lor emotionala iesita din comun. Tocmai in asta consta marele talent al acestor cineasti - aceeasi realitate, filmata aiurea de un cameraman la stirile de la ora 5, nu provoaca nimic in sufletul meu. Re-creata de ei, imi da senzatia ca s-a intredeschis o usa spre niste adevaruri cutremuratoare.
dar poate asta e doar "vina" mea si a celorlalti care au simtit la fel ca mine... :oops:
Quote:
3. problema e ca nici eu nu ma pot desprinde de cotidian pentru a putea scrie acea poveste plina de miez.
as fi tentat sa dezvolt tot experiente personale sau citite de pe undeva.
e lipsa de imaginatie? poate.
sa fie regizorii nostri lipsiti de imaginatie, din moment ce pedaleaza la nesfarsit pe relevarea unor lucruri pe care le stim cu totii?
|
|
ei, daca te preocupa tema/subiectul sint convinsa ca pina la urma o sa-ti vina si inspiratia. Cit despre ai nostri regizori - cred ca e nevoie de imensa imaginatie si enorm talent pentru a da impresia asta ca filmele lor sint despre ceva ce stim cu totii. Eu una simt ca stiu mult mai mult despre moarte si singuratate dupa ce am vazut MDL si despre viata in dictatura dupa 432 (desi am trait jumate din propria mea viata in comunism!). Una e sa vii in contact cu realitatea, alta e s-o intelegi. Zic eu.