View Single Post
Old 29 Jul 2008, 22:34   #242
transilvana
Junior

transilvana

ba vorbim despre aceleasi filme.
filme care prezinta, fara deosebire, aceeasi Romanie soioasa, intunecata, mohorata.
vreau sa vad o poveste de dragoste emotionanta, o comedie spumoasa, un film politist inteligent, o drama care sa-mi rupa sufletul.
vreau sa vad si eu un "Zerkalo" romanesc, un "Desperado", un "Some like it hot", un "Seven", un "Decalog"...si apoi sa vorbim de cerebrali, analitici, intuitivi si nu mai stiu eu cum...[/quote]

i-am numit cerebrali, analitici, intuitivi si mai stiu eu cum pentru ca am vrut sa ma exprim un pic mai clar in ceea ce priveste "diferenta" dintre stiluri. Adjectivele astea n-au absolut nici o legatura cu genurile pe care le mentionezi. De exemplu, o comedie pate fi spumoasa si analitica in acelasi timp (vezi Woody Allen). Sincer, la capitolul "drame care sa rupa sufletul" simt ca cineastii romani si-au facut datoria. Comedia e un gen atit de legat de specificul cultural incit chiar nu imi doresc sa vad un "Some Like it Hot" romanesc. prefer sa vad comedii romanesti bazate pe umor specific romanesc (ca de pilda A fost sau n-a fost). De acord cu tine in ceea ce priveste thrillerul/filmul politist si povestile de dragoste. Dar, din nou, cred ca ar trebui sa luam in cosiderare ca nu sintem americani sau francezi sau danezi. Deci nu vom face thrilleruri americane, romance-uri frantuzesti ori drame existentiale daneze (desi repet la ultimul capitol stam bine). Ale noastre vor fi romanesti si vor avea un specific romanesc. Ceea ce eu cred ca e foarte bine. Mie una mi se pare ca filmele de Hollywood au un "specific american" care ma plictiseste si ma enerveaza.