View Single Post
Old 29 Jul 2008, 12:37   #224
Proletar
Guru

Proletar

Nu e o inversunare.
Sa spunem ca sunt omul care se entuziasmeaza greu, ciufut, morocanos, pesimist, pretentios.
Nu am vazut foarte multe filme romanesti de dupa '89, dar, din atatea cate am vazut, nu pot spune ca m-a dat pe spate vreunul.
De ce sa ma raliez si eu corului ridicatorilor in slava, cand nu pot minti?
Solutii?
Nu exista solutii care sa depinda de noi sau de regizori.
Ce sa facem? Sa le dam talentul pe care nu-l au? Sa inventam o cinematografie fabuloasa? Nu vedeti ca regizorii nostri nu debordeaza de imaginatie? Sunt conventionali, rigizi, nu au acel "ceva" care sa le confere identitate. Toate filmele romanesti sunt aproape identice. Faceti vreo diferenta intre "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" si "Hartia va fi albastra"? Exista un stil diferit de filmare? Toti actorii joaca la fel. Spuneti-mi un actor puternic, cu o personalitate care sa-l faca unic. Un actor care sa duca singur un film in spate. Nu avem. Spuneti-mi un stil de regizor care sa-l scoata in evidenta pe acesta. Cum filmeaza Mungiu, la fel filmeaza si Cristi Puiu, la fel si Radu Muntean. Pentru cineva care nu se uita pe generic, intreaga productie cinematografica din ultimii ani pare a fi semnata de un singur autor.