Le Chevalier Noir - 9.5/10. Dupa o indelungata perioada de lipsa totala de internet, deci si prin urmare si de pareri mai mult mai putin autorizate despre filmul anului (zic eu) revin cu proaspata vizionare a lui (numai la cinema, bineinteles...nu inteleg de ce l-ar viziona altcineva in alta parte decat la cinema) si cu parere. Am ramas uimit, sincer, cand am vazut ca s-a urcat cu o nesimtire - nejustificata la momentul acela - pe cel dintai loc de pe imdb, care e pana la urma un loc unde se voteaza dupa plac, nu dupa calitate adevarata. Acum, priviti ca nu americanii sunt de vina, non-americanii sunt la fel de incapatanati deci nu e o chestie americana...pana la urma, Nolan nu e din America.
Incercand sa imi dau seama de colosala nota de pe imdb, nu mi-a luat mult timp pana sa vin cu o teorie cat de cat credibila. Oamenii, foarte multi de altfel, se asteptau la filmul asta din cauza ca 1. Batman Begins a fost foarte bun, 2. Christofer Nolan face niste filme excelente, scrise excelent si sa nu uitam nici de plot twisturile sale nebunesti & bineinteles cel mai important motiv 3. Heath Ledger in ultimul sau rol (well, pe intreaga durata a filmului ca mai apare si in The Imaginarium of Doctor Parnassus si de abia acolo e in ultimul sau rol). 3 motive care justifica asteptarea imensa. Ramanea numai o chestie...sa dezamageasca. Imposibil insa... Scris excelent, regizat excelent, jucat exceptional.
Nici nu mai are sens cat de imposibil de reprodus sau imitat este rolul lui Ledger. Ar fi o nebunie daca o sa fie nominalizat post-mortem? Hm...
Normal...moartea lui Ledger a schimbat aproape radical situatia si pozitia filmului in topuri si alte alea. Daca Ledger nu mai murea, filmul era vizionat cu aceeasi ochi? Eu am simtit ca ma uit putin mai atent cand apare Jokerul pe ecran, o atractie morbida si plina de placere in acelasi timp. Jokerul e o creatura extrem de interesanta si vesnic fascinanta. Pe durata filmului de 152 de minute, asta fiind 2 ore si jumate dupa fix...nici un moment de incomoditate pe scaun, nici un yawn, nici o verificare a ceasului, nici absolut nimic. Ceea ce un alt film, nici cel mai bun dintre ele nu a reusit sa faca. Si Jokerul nu apare in fiecare minut al filmului! Complexitatea filmului si distrubuirea actiunii pe intrega durata, aici putin, mai incolo inca putin, face spectatorul sa fie atent constant si interesat de poveste.
E un film cu care nu dadea gres, Nolan, oricum.
Dar sa merite el primul loc. Nicidecum. E o blasfemie. DAR...e un top pe care sunt votate filmele dupa felul daca iti plac sau nu...nu dupa calitatea lor vesnica (pe care o vrei in filmele cu adevarat bune). Eu unu ma multumeam cu un loc in top 30...dar nu in primii 10. Acum, nu se stie ce o sa se intample. Eu l-am votat cu 10 pe imdb. Voi nu ar trebui sa faceti la fel.