View Single Post
Old 20 Jun 2008, 13:55   #349
Pashpix
Guru

Pashpix

„Am creat filmul de aventuri“

de Ioana Bogdan (Adevarul)

Legionarii ºi generalul Antonescu constituiau subiecte tabu care, sub aparenþa unui film de aventuri, se transformaserã în istorie.

"Fãrã sã vreau, mãrturiseºte regizorul peliculei, dãdusem naºtere filmului istoric de aventuri ºi în cinematografia românã".

"Revanºa" face parte dintre primele filme româneºti cu adevãrat de acþiune. Despre scena ºocantã a dezgropãrii coºciugului lui Moldovan, Nicolaescu spune cã a vãzut-o ºi în alte filme, nu e ceva original, aºa cum sunt secvenþele cu liftul de la Poliþia Capitalei, fuga de pe Podul Grant, "o amintire dragã bucureºtenilor", tãierea nasului lui Limbã, coborârea pe cele douã ziduri ale poliþiei, mersul pe tren, abatorul cu Paraipan, sãritura de pe pod pe un tren în mers...

"Cenzura mi-a numãrat împuºcãturile"

"În general, îºi aminteºte el, am fost norocos ºi nu am avut accidente la filmãri. Între mine ºi cascadori exista o relaþie de prietenie pe care nici acum n-am uitat-o.

E drept cã eu am fãcut prima ºcoalã de cascadorie ºi le-am dat roluri în filmele mele, fãrã nicio ezitare. Toate peliculele le-am fãcut cu aceºti oameni minunaþi".

Dar nu toate amintirile regizorului sunt plãcute. Nicolaescu spune cã "Revanºa" e filmul în care cenzura i-a numãrat împuºcãturile ºi cã a fost un adevãrat calvar. ªansa lui a fost colaborarea cu actori excepþionali.

Comisarul Moldovan a ajuns un personaj cunoscut în mai toate þãrile foste comuniste, inclusiv în Cuba, Coreea, Vietnam ºi þãrile arabe. "Asta înseamnã aproape jumãtate din glob. Acest lucru m-a determinat sã-l reiau pe comisar in «Supravieþuitorul», film ce a stabilit ºi el un record de spectatori în 2008"
Pashpix is offline   Reply With Quote sendpm.gif