View Single Post
Old 15 Jun 2008, 14:53   #10
ricutza
Babyface Killer

ricutza

Send a message via ICQ to ricutza Send a message via MSN to ricutza Send a message via Yahoo to ricutza
Originally Posted by illotempore2002:

apoi, unde ai gasit tu argumentul potrivit caruia filmul nu e bun din cauza ca e in engleza? putea sa fie in orice alta limba, sa avem pardon, nu se atinge acest aspect aici

argumentele au fost strict legate de aspecte cuantificabile, cum sunt calitatea scenariului, joc actoricesc, muzica, imagine etc....sunt aspecte carora le poti da note, pur si simplu.....nota 4 sau nota 10....

nici mie nu mi-a placut articolul citat de tine Illotempore. Ideile sunt in principiu bune dar abordeaza o arie prea restransa. E ca si cum ai comenta un film numai din perspectiva scenariului si actorilor (nu ca articolul ar fi facut neaparat asta).
Si ca sa raspund la intrebarea pe care nu mi-ai pus-o mie, dar la care am mai raspuns intr-un altfel de context, eu cred ca engleza este o problema nu pentru replici, ci pentru regizor. Fireste, replicile din film ar fi sunat la fel in orice limba. Problema este ca Wong Kar Wai nu ar fi pus replicile alea de la bun inceput daca filmul era facut intr-o limba cu care el e obisnuit. Sa ne gandim la celelalte filme ale lui. nici unul nu abunda in replici. De ce? Pentru ca pe de-o parte in limba natala poti face ca lucrurile sa sune mult mai concis si poetic. Si pe de alta parte, in limba natala poti sa te asiguri ca actorii isi vor spune replicile exact asa cum vrei tu sa sune.
Dialogurile si multe din justificarile stupide din film (borcanul de chei al lui Jeremy exista in film numai ca sa o vedem pe Elizabeth razgandindu-se, telefoanele pe care le da Jeremy sunt numai ca sa aflam ca el inca o astepta si iubeste etc.) le-am perceput ca pe o nesiguranta a regizorului legat de actorii pe care i-a ales... si nu pentru ca nu crede ca ar putea juca bine, ci pentru ca nu crede ca el ii poate controla ca pe niste actori din tara natala...

legat de Norah si Natalie Portman...iar nu sunt de acord...nici nu joaca la fel si nici nu joaca acelasi personaj... nu stiu exact in ce filme ai vazut-o tu pe Natalie, dar eu ma gandesc in primul rand la Closer. Nici acolo si nici in Blueberry Nights nu are naivitatea si candoarea pe care o arata Norah Jones in rolul Elizabeth. Ca sa nu mai vorbim ca rolul este de fata un pic prostuta, fara un caracter prea puternic, ipostaze pe care Natalie Portman nu cred sa le fi redat vreodata...

pe mine legat de Norah Jones, m-a socat cat de naturala parea in peisajul filmului general. Aveam senzatia ca joaca in filme de-o vesnicie, desi asta a fost debutul ei. M-am intrebat de nenumarate ori cum de nu s-o mai fi gandit nimeni sa-i dea un rol...chiar are un caracter care lipseste de pe ecrane dupa parerea mea...oricum este de mii de ori mai buna decat Mariah Carey, Britney Spears, Mandy Moore si chiar Jennifer Lopez sau Eminem.