Thread: Persepolis
View Single Post
Old 25 May 2008, 12:21   #56
illotempore2002
Guru
 
illotempore2002
 
Join Date: Apr 2007
Location: Bucuresti
Posts: 5,244
Klein, si daca la toamna cand ma duc in Teheran, constat ca e exact asa cum zice Satrapi?
Daca inr-adevar femeile sunt obligate sa poarte valul (ma mira ca ne mai indoim de asta, doar sunt obligate prin lege sa il poarte, de ce mai chestionam un fapt???) Daca politistii sunt intr-adevar atat de brutali (ne mira atitudinea barbatilor arabi, chiar si iranieni fata de femei? nu stim oare ca se poarta, multi dintre ei, urat cu ele??? e ceva ce nu am mai auzit?) Despre scoala indoctrinatoare iara nu ma minunez, a fost si la noi, invatatoarea mea ne invata poezii patriotice-socialiste, bi deal, it's a fact!
Nu ma mira nimic din ce expune Satrapi - tot ce ne arata sunt elementele cele mai comune oricrei societati islamice sau dictatoriale! Daca dupa ce vin din Teheran am sa constat toate astea, pe unde ai sa scoti camasa, Klein?
:lol:

Revenind la ceea ce a scris tu mai sus: am impresia ca tu judeci filmul asta pentru ca il raportezi permanent la Panahi. Asta te bias-eaza rau detot. Nu am vazut nimic din filmografia lui dar pot sa prsupun ca nu vbeste despre evolutia politica a evenimentelor din perioada 70 - 80 in Iran. Si ca nu se focusaza pe conflictul asta. Ori Satrapi isi alege pintre alte,e asta ca tema.

Apoi, Satrapi nu imparte lumea in buni si rai, ea isi alege sa vbeasca dspre sistem si despre popor. Daca eu ma apuc sa vbesc despre clasa saraca si clasa bogata din Romania nu inseamna ca am impartit lumea intre saraci muritori de foame si putred de bogati! Nu! Inseamna ca mi-am ales sa vbesc numai despre ei! Sau daca aleg sa vbsc dspre mere si capsuni, nu inseamna ca nu mai exista alte fructe! La fel si regizoritza noastra : se opreste asupra catorva aspecte si tu o sa-mi zici iar ca special se opreste asupra acestor aspecte, ca sa ne influentzeze pe noi.

Sincer, o face atat de amuzant incat nici nu-ti vine ca si spectator sa iei in serios toate lucrurile acelea! Eu nu am plecat suparata pe sistemt si pe politicul din Iran, n uma filmului! Nu am plecat revolata de nedreptatile lor. Am plecat in schimb emotionata (in stricta legatura cu destinul fetei, cu insingurarea ei), tulburata de frumusetzea desenului si impresionata de inteligenta si talentul autoarei.
illotempore2002 is offline   Reply With Quote sendpm.gif