Originally Posted by marx:
deci
in Republik il baga pe Serj in anketa. sunt intrebati Giurgiu, Porumboiu, Tica Popescu, Radu Jude si Mitulescu -pe langa alte 2 intrebari- ce film le-a placut cel mai mult din filmografia supravietuitorului si niciunul nu a specificat "Atunci i-am condamnat pe toti la moarte". :o
|
Am pus și eu mâna pe numãrul din REPUBLIK. Cu excepția lui Porumboiu, atât Giurgiu, cât și Jude, Mitulescu sau Popescu vorbesc frumos despre Nicolaescu. Iatã câte ceva din rãspunsurile la întrebarea
Unde îl plasați pe Nicolaescu în contextul cinematografiei românești?
"Un regizor care va rãmâne în istorie, oricât de mult ar comenta unii sau alții. Am copilãrit cu filmele lui, iar numãrul mare de spectatori cu care se laudã va rãmâne, probabil, neegalat. Cinema-ul înseamnã spectatori și box-office, nu numai premii în festivaluri, asta e" (Tudor Giurgiu)
"Un regizor indiscutabil talentat. Iar dacã ar fi avut norocul sã lucreze la Hollywood, filmele lui ar fi fost niște action-uri sãnãtoase și cinstite. Așa, elemente naționaliste, comuniste etc. le trag în jos" (Radu Jude)
"Un romantic tenace" (Cãtãlin Mitulescu)
"Un regizor al cãrui (câteva) filme mi-au plãcut în copilãrie" (Ctin Popescu)
"Va rãmâne în epoca pionieratului. Cred cã diversitatea de genuri pe care a abordat-o s-a întors împotriva lui" (Corneliu Porumboiu)
La întrebarea cu filmele preferate dintre creațiile sale, Giurgiu a nominalizat
Osânda, Jude a spus cã cel mai mult i-a plãcut fimul în care Sergiu a jucat,
Pistruiatul, Mitulescu n-a spus niciun titlu, Popescu a nominalizat
Capcana Mercenarilor, plus
Cu mâinile curate,
Ultimul cartuș,
Nemuritorii,
Revanșa,
Osânda și
Viraj Periculos, în vreme ce Porumboiu a apreciat cel mai mult
Ciuleandra, mãrturisind cã n-a vãzut
Osânda.