Hitch a fost unul dintre cei mai inegali regisori din istoria cinematografului; a lucrat enorm (peste un film pe an, în medie), a fost foarte formulaic (cum tu însäti ai remarcat), a fäcut multe prostii. Dar a fäcut si un numär de filme extraordinar de bune, inteligente, creatoare, dintre care câteva sunt chiar capodopere - culmea! El nu viza "marea artä", nu avea ambitii megalomane - voia doar, sincer si onest, sä-i dea spectatorului fiori! Aceastä sinceritate, modestie, pasiune, conjugatä cu trepidantul lui talent interior, a fäcut sä se nascä spontan si autentic filme-jalon ca
"Rebecca", "Spellbound", "39 Steps", "Notorious", "Vertigo", "Psycho", "The Birds", plus delicioasele
"Strangers In a Train", "North By North-West", "The Paradine Case", "Rear Window", "The Man Who Knew Too Much" si chiar
"The Rope", pe care Hitch, cu modestia lui tipicä, si-l considerä un esec räsunätor! Dar esential e cä Hitch A CREAT SCOALA! De la el ni se trage! Filmele lui se iau la märuntit cadru cu cadru, în facultätile de regie din întreaga lume, iar
«Le Cinéma selon Alfred Hitchcock», de Truffaut, e cel mai complet, mai aplicat, mai pedagogic, curs de regie de film scris vreodatä. Ca sä-l parafrazez pe Preda: DACA HITCHCOCK NU E, FILM NU E.
Sunt de acord cä F.F. Coppola e supraevaluat. Am ezitat dacä sä-i propun lui S.D.B. înlocuirea lui - dar, cum deja îi recomandasem câteva ajustäri, am zis cä sä nu exagerez; în fond, era pollul lui, nu al meu. Iar includerea lui Coppola nu mi se pare, totusi, un capät de lume. Mäcar pentru
"The Godfather" I si
"The Conversation", care sunt ARTA.
Don't worry, nu pot fi eu jignit asa usor.

Te-ai repezit putin - am înteles. Dacä decelam ceva jignitor în remarcele tale, n-as fi räspuns cu umor; sau ripostam dur, sau (mai degrabä) ignoram.
* * *
Aa, l-a adus cineva pe Chaplin pe locul întâi! BRAVO!

:love:
Ee, numai douä voturi pentru Orson Welles? RUSINE! :o
Uu, un singur vot pentru John Ford? HUOOO!

:sick:
* * *
Si cât scriam - pac, înc-un vot la Scorsese... :?
De parcä n-as fi zis cu keyboarduletul meu cä da, ok, între primii zece, da' ULTIMU', nu PRIMU'!