View Single Post
Old 30 Apr 2008, 13:15   #56
Once...
Junior

Once...

Undeva, ma tem, e o micuta contradictie in felul in care se pune problema. Daca e vorba de accesibilitate, trebuie scos de-alde Griffith (care, in treacat fie spus, e cam datat ca sa nu zic chiar renegat - vezi Birth of a Nation - de americanii ce au depasit momentul KKK/cetatenii de culoare sunt maimute) sau Welles. Nu de alta, dar domnii n-au fost scosi pe DVD (masura accesibilitatii, se pare) in minunata Romanie.

Si problema nu e in nationalitatea numitilor - am votat cu austriacul de Wilder, after all - ci in faptul ca mi-ar fi placut sa pot alege intre Fuller si Peckinpah.

Nu ma deranjeaza ca nu-s in lista (am inteles, intra numai 10!) ci ca acea lista e intitulata cei mai buni regizori americani. Insist, ar trebui numita Cei mai cunoscuti regizori americani.

Un alt argument ar fi, no offense, ca in lista actuala, rezultatul e influentat de gradul de notorietate al regizorilor. Astfel, Kubrick va castiga pentru ca e hype si toti jura pe Portocala chit ca n-au vazut-o - daca-i intrebi de Barry Lyndon sau Strangelove (subiectiv vorbind cele mai bune filme ale lui), se raspunde ceva de genul "huh?". La fel, Coppola, cu o trilogie per total discutabila dpdv calitate si cu Apocalypse Now, poate castiga seci numarul total de filme valoroase paleste in comparatie cu Wilder (omul a facut Fedora la 80 de ani!!!).

Topul asta poate arata absolut oricum, dar numai daca se contorizeaza ce zice fiecare si nu pe baza unui vot intr-o lista data. Daca ar fi inca 4 ca mine care sa zica Altman, par example, domnul i-ar lua pe toti cei mentionati, fara a fi, macar, nominalizat.

Again, eroarea consta in acel titlu ce nu lasa urma de dubiu - ti se cere sa-l votezi pe cel mai bun dar ti se da o lista (desigur, foarte buni cu totii) a celor mai faimosi.
Once... is offline   Reply With Quote sendpm.gif