|
sint profund afectat...
stiam k este f bolnava, k nu s mai dadea jos din pat d citiva ani buni (in documentaru lui alecu solomon 'razboi p calea undelor' o vdm dja vorbind la microfon din pat, desi filmarile au fost facute acum cel putin 2 ani...), dar tot este un soc.
dispare nu doar o mare doamna 'a radioului' (cum suna cliseul), ci a culturii ro in general; eugen lovinescu poate fi mindru d fiica sa.
personal, am cunoscut-o o singura data, in 91 sau 92, acasa la ei, la 'monici' (cum i s spunea cuplului lovinescu-ierunca). p monik (pt kre facusem un cult p vremea cind ascultam 'europa libera') am adorat-o - desi nu cre k i-am spus-o vreodata: am doar un scurt 'entry' dspr vocea ei in 'dietetik lui robinson'... -, era naturala & culturala in ac timp; sau, mai bine zic, natura ei era cultura. ierunk mi s-a parut mai scrobit, mai pretios... era un mare meloman, in timp c monik reusea sa combine imaginea d 'monstru al cartilor' (senzatia k l citise p toate - k in versu lui mallarme) cu aceea a unui om a carui distanta initiala (semn al unei elementare igiene a socializarii) s topea instantaneu atunci cind intervenea caldura emotiei, k un contact electric: faceai 'priza' cu ea, gata, nu mai era 'monik lovinescu d la europa libera' - era 'alta'!
fuma mult; si a avut delicatetea d a-mi face un scurt portret intr-unul din volumele memoriilor ei...
acum, iarta, s-au reunit.
odihneasca-se in pace!
|