Originally Posted by Alex Leo Serban:
d aici s ajunge la propuneri aberante, gen: comunismu nu a fost doar frig, foamete & lipsa libertatilor, ci si... sapunu rexona (cu kre s facea contrabanda), chewing-gumele cu winettou, revista 'cutezatorii', taberele d pionieri etc etc etc... dincolo d falsele memorii sau explicabilele nostalgii ale celor kre au trait acele vremuri - si kre prefera, k in amintirile din armata
|
leo, te invit totusi sa lecturezi cartea lui vasile ernu, e posibil sa-ti schimbe optica.
...si pana la urma noul val e despre sistem, si ajungem din nou la povestea cu 'cine uita de frig si de foame e un aparator al comunismului'. treaba sta cam asa: una din tarele pe care ni le-a implementat comunismul a fost gandirea la gramanda. comuna adica. gandire care vad ca in cazul tau e foarte bine insurubata. NOI am fost saraci, NOI am stat la coada, NOUA ne-au stins lumina. te asigur insa ca n-am fost toti atat de uniformizati, si ca n-am fost cu totii saraci. evident ca un simplu muncitor avea o paleta de sanse foarte restransa, comparativ cu un profesor, un antrenor, un redactor sef, un director de spital, un profesor universitar. normal ca muncitorul statea la coada, in timp ce profesorul primea pachetul de carne pe sub tejghea, ca doar copilul alimentaristului trebuia sa pupe note bune. asta inseamna statut social, inseamna relatii. nu-mi spune ca lucrurile nu se petrec la fel. nu-mi spune ca astazi nu conteaza pila cand vrei sa te angajezi intr-un serviciu mai bun. nu-mi spune ca tu, critic de film, esti privit la fel cu un muncitor care pune asfaltul, sau ca ai acelasi buget. dar cam atat despre sistem.
comparatia cu lagarele de concentrare nu e prea bine gasita. o poti aplica prin anii '60. prin 70 aveam lumina si in magazine mai gaseai cate ceva. perioada 80 (de fapt cred ca de prin '86) a fost cu adevarat crunta, dar pana chestia cu lagarele de concentrare... mai sa fie! pai hai s-o aplicam si acum. spitalele din MDL nu sunt niste lagara de concentrare?
in comunism oamenii au reusit sa traiasca asa cum au putut, si nu poti sterge cu buretele intreaga viata pentru ca e nevoie sa condamni un sistem. toti si-au trait viata indiferent de sistem.
ok, deci pana la urma 432 e un film despre sistem. despre sistemul comunist. sa fie, sa mergem inainte cu sistemu'.
-------------------------------------
in plus, e aiurea sa imputi unui produs artistic k 'nu acopera toata realitatea' (din teritoriu)! orice artist (&, p cale d consecinta, produs artistic) isi decupeaza c ii convine din realitatea p kre o are d pus p ecran, iar opera respectiva s judek in fctie d c si-a propus acesta, nu dc vrem noi. (idem, stilu.)
----------------------------------
nu o decupeaza, ci o manipuleaza, o reface. nu m-ar deranja daca vorbim de o lume inchipuita ca in brasil, dar genul acesta de pelicule au pretentia ca refac atmosfera din comunism, si rezultatul e caricatural.