Originally Posted by M0n0:
Sunt prea sumbre sa ne caracterizeze! Suntem (sau cel putin vrem sa credem) un popor vesel :w00t: . Da, de fapt, suna prea amuzant.
Dar nici griuri si culori reci n-am chef sa vad...
Caranfil e singura speranta.
|
priveste pe fereastra si ai sa vezi culori. sunt aceleasi blocuri, difera doar lumina. eu unul am observat ceva si mai interesant: fatada blocului de vizavi. fata de perioada 80-89, fatada arata mult mai imbatranita. tin minte ca in copilarie nu existau zgarieturi sau umflaturi, iar in curtea blocului era multa verdeata. asta nu tine de comunism, tine si de inasprirea climei. astfel, daca mungiu ar dori sa foloseasca fatada blocului ar obtine o imagine foarte puternica, insa total neconforma cu realitatea. ACUM fatada arata mai comunista decat arata inainte de 89. ca sa pastreze nota, mungiu ar trebui sa o renoveze, sa planteze iarba si copaci si sa refaca spatiul de joaca. si cred ca aici se naste intrebarea de baza: sunt aceste filme o relatare fidela a realitatii postrevolutionare? sau e doar un comunism 'a la' cristi mungiu, un comunism convenabil ecranului? daca universul lui mungiu ar fi fost unul fictiv, ca cel al lui terry gilliam in brasil, discutia nu si-ar mai fi avut rostul. insa e clar ca desi nu e un documentar (cum a observat si alex) genul acesta de filme isi propune sa recreeze o realitate. aici apare problema: cat de reala e realitatea lor?