432
Imi pare rau ca trebuie sa fac nota contrastanta fata de mesajele admirative care s-au livrat la adresa filmului "432", dar mie acest film mi-a provocat o repulsie organica... Nimic, dar absout NIMIC nu m-a incantat vizavi de acest film... de la elementele ce tin de regie, scenariu, jocul actorilor, la chestiuni tehnice...sunet, montaj, imagine... totul a fost facut extrem de mediocru.
In cinematografia romaneasca postdecembrista, exista un prost obicei, in opinia mea... acuta lipsa de inspiratie! Se fac filme numai despre perioada 65-89, ceea ce mi se pare tragic. Este adevarat, a fost o perioada marcanta a istoriei Romaniei, dar asta nu trebuie sa sa confunde cu arta... Filmele romanesti de dupa 89' aduc in prim plan toate aspectele lamentabile ale societatii romanesti... avorturi, saracie, prostie, mizerie, hotie...
Sa o iau metodic:
Acest "432" este cea mai elocventa mostra de lipsa de talent si imaginatie:
replici care se rezuma la "Domnisoara, am zis eu ceva de bani?", sunet INFECT (unele filme din anii 30 sunt incomparabil mai bune fata de aceasta mizerie), nici macar VESTIMENTATIA nu este adecvata vremurilor respective... Nu se purtau fulare din alea rasucite si tunsori cu breton chic...Nici macar la aceste detalii nu au fost atenti... :hmm:
Vrea sa se creeze senzatia de naturalete... Se mizeaza pe asta, numai ca nu le iese... Se folosesc foarte multe clisee... ca scena cu masa din familie, in care se vorbeste de muraturi, oua de Pasti s.a.m.d, chipurile sa reliefeze contrastul dintre zbuciumul interior al Otiliei, dintre problemele existentiale si banalul, prozaicul, lumescul...in fine... Chestii previzibile, de n ori utilizate, fumate, care nici macar nu aduc un element de inedit...
Mai bine Buletinul de la ora 5 decat acest film... macar acolo vezi o grafica buna...
Pai noi am avut filme mult mai bune... daca ma gandesc la "Balanta", la "Actorul si salbaticii" la "Padurea Spanzuratilor"... dar ce sa-i faci... Era o concurenta foarte mare in anii 60, 70... Nu te puteai lupta cu Fellini sau cu Antonioni pentru Palm d'Or...
Mi se pare dureros... Toata lumea il critica pe Sergiu Nicolaescu... Pai sa-mi fie cu iertare, poate Nicolaescu nu exceleaza in profunzime precum Pintilie, Pita,Ciulei, Marcus, Daneliuc s.a., dar filmele lui sunt foarte elaborate. Au o patina de occidental si sunt placute ochiului: vezi costume grozave, femei frumoase, decoruri splendide... Repet, nu sunt un fan Nicolaescu, nici pe departe, dar este de apreciat migala cu care lucreaza din punct de vedere tehnic, orice film...
Si "La Dolce Vita" si "Blowup" si "If..." au luat Palm d'Or dar nu cred ca exista termen de comparatie... oricat de mult ne-am stradui...
Inca este o mare dilema pantru mine cum filmul lui Mungiu a luat acest premiu ... probabil din compasiune pentru acest spatiu geografic amarat si obidit ... alta explicatie nu am...
|