|
Guru
|
Nicolaescu face Poker
05/04/2008 de Oana-Maria Baltoc (Jurnalul National)
FILM ● La 78 de ani, regizorul pregãteºte trei noi proiecte
Sergiu Nicolaescu lanseazã la 11 aprilie "Supravieþuitorul", cel de-al ºaselea film din seria "Comisarul Moldovan", pentru ca în luna mai sã demareze filmãrile la o comedie intitulatã "Poker".
Regizorul ne-a povestit despre ultimul film din seria aventurilor cu celebrul comisar Moldovan, ºi taman când credeam cã surprizele s-au cam terminat, Sergiu Nicolaescu ne-a surprins din nou: "În mod normal ar mai fi fost încã un film din aceastã serie. Existã un scenariu scris pe care nu am putut sã-l fac. Am îmbãtrânit, iar de la o anumitã vârstã nu merge sã mai faci aceleaºi lucruri. Adevãrul e cã a prins bine la public, ceea ce mã bucurã nespus".
MODEL DE COMISAR. Ori de câte ori vorbeºte despre personajul Moldovan, Nicolaescu îºi aduce aminte cu drag de unchiul sãu, Gheorghe Cambrea, un bãrbat dintr-o bucatã, comisar la rândul lui, omul care a inspirat personajul Moldovan-Miclovan. A învãþat multe de la el, lucruri pe care le-a transpus în producþiile realizate de-a lungul anilor. "Acþiunea din «Supravieþuitorul» se petrece pe trei planuri: 1944-1955, apoi în timpul închisorii, din 1950 pânã în 1965 ºi în 1978. Toate aceste perioade vor apãrea în film", povesteºte Nicolaescu despre pelicula în care îl joacã pe comisar la bãtrâneþe. Alãturi îi sunt actori mari ca Ion Riþiu, Vladimir Gãitan, Jean Constantin, Gheorghe Dinicã, George Mihãiþã. Destul de dificil a fost sã jongleze cu perioadele de timp, mai ales cã a trebuit sã gãseascã actorii potriviþi pentru a face cât mai natural trecerea de la o vârstã la alta.
A fost greu, dar nu au lipsit momentele plãcute pe platoul de filmare. Doar a lucrat cu femei tinere ºi extrem de frumoase, la fel cum s-a întâmplat de multe ori de-a lungul carierei sale. A fost convins din prima clipã cã Simona Pãtruleasa, Cristina Rus ºi Ileana Lazariuc vor face faþã cerinþelor sale, ºi nu s-a înºelat: "Atunci când este ºi fata deºteaptã, frumuseþea poate fi de-ajuns. Nu aleg întotdeauna actori de profesie ºi nu pot spune cã talentul este important sau nu în cazul unui actor. Important e ca rolul sã se potriveascã cu fizicul ºi cu jocul".
AMANTÃ IMAGINARÃ. Ca sã vã convingeþi de faptul cã maestrul are ochiul format, graþie experienþei de zeci de ani, pe Simona Pãtruleasa a ales-o sã joace în "Supravieþuitorul" dupã ce a vãzut-o la televizor. ªi i-a plãcut atât de mult încât i-a propus sã aparã ºi în urmãtorul sãu film, "Poker". Amuzat de imaginaþia unora, care s-au grãbit sã facã tot felul de comentarii pe seama interesului pe care i l-a arãtat vedetei Antenei 1, Nicolaescu, bãrbat însurat, a þinut sã precizeze amuzat: "Simona nu este amanta mea. Pentru cã unii au impresia asta. Aº vrea, dar nu e. Pentru noul film am vorbit cu ea, dar ºi cu Cristina Rus ºi Ileana Lazariuc. Mi-au plãcut toate trei, au rãspuns foarte bine ºi m-am bucurat cã le-am descoperit. Eu cred cã se vor potrivi ºi în urmãtorul meu proiect, bineînþeles, în funcþie de rolul pe care îl vor juca, dacã vor rãspunde afirmativ." La 11 aprilie, Nicolaescu va fi prezent la lansarea cu covor roºu a filmului "Supravieþuitorul", la CinemaPro, pentru ca douã zile mai târziu, la 13 aprilie, sã aniverseze 78 de ani. Dupã care se va apuca din nou de treabã, în ciuda celor care se aºteptau ca bãtrâneþea ºi recentele probleme de sãnãtate sã-l mai încetineascã.
Din luna mai, Nicolaescu sperã cã va începe munca la "Poker", producþie care are la bazã un scenariu scris de Adrian Lustig, dupã piesa de teatru cu acelaºi nume, pusã în scenã la Teatrul de Comedie. Povestea surprinde o serie de personaje contemporane care se reunesc din când în când la o partidã de poker. Miliardarul perioadei de tranziþie, senatorul influent ºi doctorul estetician, secondaþi de o prostituatã care viseazã sã ajungã prezentatoare meteo (amanta senatorului însurat), formeazã o adunãturã care descrie cu umor societatea zilelor noastre. Bineînþeles, grupul dã naºtere la tot felul de conflicte presãrate cu ameninþãri, ºantaj ºi luare de mitã. "În film se vor regãsi ºi momente din viaþa mea, din copilãrie mai precis, urmare a faptului cã pelicula urmãreºte personajele începând din copilãrie ºi pânã la maturitate", ne-a declarat Nicolaescu. Rolurile principale vor fi interpretate, din câte se pare, chiar de actorii care joacã în piesa de teatru "Poker", George Mihãiþã, Vladimir Gãitan ºi Valentin Teodosiu. Iar Lazariuc, Pãtruleasa ºi Rus ar putea sã se regãseascã ºi ele în distribuþie, dacã vor rãspunde afirmativ invitaþiei fãcute de regizor.
AJUTOR DE LA VORONIN. "Trenul morþii" este cea de-a doua peliculã pe care Nicolaescu are de gând sã o realizeze. Fiind un film despre rãzboi, regizorul a apelat la ajutorul preºedintelui moldovean Vladimir Voronin, care ar putea sã-i punã la dispoziþie cadrul potrivit anumitor scene. "Ei încã mai au în Moldova lucruri pe care cu greu le mai poþi gãsi la noi. E bine ºi pentru cã armata lor vorbeºte româneºte ºi va fi mai simplu sã mã înþeleg cu ei. Tot acolo voi gãsi ºi uniforme ruseºti. Pentru cã în acest film vor apãrea ºi soldaþi ruºi", mãrturiseºte Nicolaescu. Al treilea proiect se numeºte "Candele de zapadã", care va fi fãcut dupã un scenariu scris de politicianul Corneliu Vadim Tudor.
|