View Single Post
Old 04 Apr 2008, 09:56   #56
Mister Movie
Junior

Mister Movie

Dar alta chestie care mi`a ramas intiparita in minte e cand au adus pe un copil de vro 8 ani care efectiv murea acolo langa patul meu .. si erau stransi vro 5 medici si se certau ce sa faca ... unde sa il trimita ca ei nu vor sa moara cineva pe tura lor .. sau chestii de genu` asta.Deci ... exista medici d`astia straluciti cu duiumul.
------------------------------------------------
ei, ce discutie interesanta despre moralitatea doctorilor! ce repede s-au aprins spiritele. pana la urma 'mdl' ESTE un film despre sistem, nu-i asa? vad ca s-a ales praful de marea metafora mortuara, si am ajuns exact la ce trebuie inteles din acest film: rasplata pentru frustrarile suferite prin spitale, filmul care da cu pusca prin medici. da, e adevarat, tusele lui cristi puiu sunt reale (o stiu pe propria-mi piele) dar am vrut sa va aduc pana in punctul in care sa demonstrati singuri ca 'mdl' este in primul rand un film despre sistem, un film inflorit din frustrarile lui cristi puiu si din frustrarile noastre comune. cam asta numesc eu sistem. cancer generalizat. un om este ucis de un sistem monstruos, grotesc. amintiti-va ca dupa film insusi minstrul sanatatii i-a folosit titlul de cateva ori, in cateva situatii reale. haideti sa lasam mai lejer povestea cu 'drumul catre moarte'. daca lazarescu ar fi murit singur in apartamentul sau, dupa ce asistenta i-ar fi facut o simpla injectie contra racelii (stiu un caz concret) filmul capata o cu totul alta semificatie. dar regizorul nu l-a lasat sa moara acasa, ci l-a plimbat prin sistem. aici intervine si un pic de science-fiction: ambulantele nu sosesc asa de repede, iar asistentele iti dau de multe ori o bulina sau o mica injectie la popou si te lasa cu cel de sus. daca lazarescu ar fi murit acasa puteam vorbi clar de o metafora a mortii, de lupta unei fiinte umane cu destinul. insa lazarescu e ucis de sistem, de medici.

rezulta ca 'mdl' este un film despre sistem, cum tot despre sistem e si 432. da, exista povesti care justifica zdravan, dar filmele raman tot despre sistem. si e posibil ca publicul romanesc sa se fi saturat de filme despre sistem. noul val e un val angajat.
Mister Movie is offline   Reply With Quote sendpm.gif