Eram decis sä nu mai intervin (aia cu toaca si babele surde), dar existä anumite culmi de impertinentä a minciunii care cer sä fie puse la punct.
Personajul doctorului Ardelean (Florin Zamfirescu), este unul dintre cele mai reprezentative pentru o mare parte a comunitätii medicale din zilele noastre. E format în spiritul "doctorului paternalist" insuflat de mentalitatea comunistä târzie, care le stie pe toate, nu admite sä fie contrazis de nimeni, si trateazä bolnavul cu acadeaua într-o mânä si nuiaua în cealaltä (spre deosebire de "doctorul colaborator", de inspiratie occidentalä, care coopereazä cu pacientul si-l stimuleazä). Instantaneu, m-a dus cu gândul la Mircea Cintezä (care s-a obräznicit cu mine inadmisibil, crezându-mä pacient - de fapt, îl abordasem pe culoarul spitalului ca sä-l întreb ceva într-o cu totul altä calitate, în timp ce el conversa lejer cu doi vizitatori personali), de l-am si întrebat pe Cristi: "Bäi, nu cumva Cintezä era modelul inspirator...?" Nu, nu el era, ci multi alti medici de aceeasi facturä întâlniti de Cristi de-a lungul anilor; (cum eu sunt cu câtiva ani mai vârstnic decât el, la viata mea m-am confruntat cu si mai multi). Este unul dintre cele mai izbutite personaje din tot filmul, atât prin compozitia lui Zamfu, cât si prin valentele sale simptomatice extrem de substantiale si elocvente - e reprezentativ în profunzime, prin consistenta interioarä a acestui tip de personaj, precum si la nivel de suprafatä, prin aria extrem de largä pe care era - si, din päcate, încä mai este - räspândit. Pe scurt, Doctorul Ardelean creat de Cristi si Zamfu e un portret robot al medicului român actual de o facturä foarte amplu räspânditä, realizat nu numai cu mare acuratete, ci si cu înaltä creativitate artisticä.
Dacä printre viitoarele faceri din alb negru si viceversa ale proaspätului nostru jongleur cu realitätile vor mai exista si altele la fel de nerusinate, s-ar putea sä revin spre a le corecta - pentru cine mai trece pe-aici si mai citeste - desi n-am nici un chef.
|