Originally Posted by Mister Movie:
nu stiu daca ati avut curiozitatea sa urmariti si cronicile negative pentru 'mdl', desi astazi devine o crima sa vorbest contra noului val (cititi liternetul sa vedeti ca nu vorbesc prostii).
|
Ai perfectä dreptate. Am fost uimit si foarte nepläcut surprins sä constat cât de multi scribulici se reped sä arunce cu noroi în ceea ce nu înteleg - sau, semi-alternativ, "nu le place lor". Din nou, pentru a nu stiu câta oarä, am avut acea senzatie de frustrare extrem de dezagreabilä de a nu reusi sä gäsesc un punct de vedere contrar dar fecund, solid, riguros, care sä-mi suscite respectul si sä mä punä pe gânduri. (Ca sä nu mai spun cä unul mäcar, acolo, de sämântä, n-a avut atâta minte sä critice cele câteva lacune profesionale reale din
"M.D.L.," sau mäcar sä se lege de defectele aparente - voite, calculate, deconstructiviste. Toti comentau filmul la modul "Hüö!" - cä "huo" nu-i frumos, asa zice mitocanii.)
parca mircea toma spunea ca 'mdl' e o caricatura a unei situatii reale, ca a strans la un loc toate bancurile cu medici, ca a exagerat grosier, ca a manipulat pe o singura directie, ca tot filmul se bazeaza e o frustrare.
|
Asa e, este genul tipic de cronicutä care, în lipsa unui aparat critic bine reglat (sau mäcar... existent), atacä întorcând totul pe dos, de te lasä färä cuvinte. Când vine unu si-ti aratä un pisoi de angora, si zice: "Dar cum e posibil, tovaräsi, sä läsati câinii bull-terrier färä lesä prin oras?!", ce poti sä zici? Inghiti în sec si-ti stuchesti în sân.
asta se intampla mai in toate filmele noului val, si asta ii goneste pe spectatori, nu minimalismul.
|
Partial color. Ceea ce goneste cele douä categorii de spectatori este, pe de o parte, confruntarea cu niste adeväruri incomode (care alungä snobimea), si incitarea de a gândi (care alungä vulgul). Intr-adevär, filmele noii generatii nu au veleitäti apostolice, nu cautä sä converteascä fiii rätäcitori ai publicului de film românesc; preferä sä se adreseze unui public mai avizat. Nu neapärat elitist, dar în orice caz cu un minim exercitiu al perceptiei cinematografice. Este numai unul dintre fundamentele valorii lor.