Originally Posted by Pitbull:
1) Timpul cinematografic si cel din viatä, vitezele, ritmurile, sunt diferite. Rareori corespund.
|
ªtiu ce vreþi sã spuneþi dar nu-s deloc convins cã aici nu au corespuns. :?
În fond posibila þeapã fusese "prevestitã" anterior - ºi în discuþia despre pasãrea care ciuguleºte dinþii crocodilului de ex.
Chiar sunt curios la revizionarea filmului de a doua impresie personalã a mea.
Quote:
2) Nu e vorba de ce le "place" spectatorilor, ci de obtinerea efectului dorit, la nivel optim.
|
Cred cã unde a dat-o în barã Caranfil a fost la partea de poveste de iubire/atracþie pasionalã dintre Emilia ºi Grigore - cã nu prea e nici, nici ...ºi asta s-ar putea sã prezinte o problemã pentru ( unii ) spectatori. În rest însã ... finalul acela abrupt nu-s convins cã nu a reuºit sã inducã efectul de "prãbuºire reparatorie" sã zic aºa. :happy:
În fond, dacã stau sã mã gândesc un pic : pentru spectatorul ce acceptã convenþia necesarã
(*) a filmului adicã are disponibilitatea de a se "imersa" într-o Românie a începutului de sec. XX ( cu orgoliile, abuzurile ºi penibilitãþile sale nelipsite de o dozã de
ºarm ) pentru care redarea în primul film de lung-metraj a Rãzboiului de Independenþã este un act cât se poate de firesc, reprezentând imortalizarea "actului fondator", care este urmãritã cu pasiunea cu pricina - ca sã extind un pic ideea exprimatã de un antevorbitor - simpla prezenþã a trupelor germane de ocupaþie care interfereazã enervant legitimând participanþii la un "eveniment" precum o procesiune la o înmormântare ( a se contrapune cu înmormântarea din deschiderea filmului atmosfera ) creeazã nivelul optim. Restul secvenþei de final deja curge normal din acel punct pânã la epilogul care dã ºi titlul filmului ...
Pãrerea/percepþia mea - fireºte.
(*) - Fireºte cã pentru spectatorul/criticul care are tot felul de reprezentãri idealizant-naive despre o "epocã a aºezãrii morale" bla, bla - filmul per ansamblu are o multitudine de aspecte ºi secvenþe de-a dreptul enervante care duc finalmente la "cronici" ºi aprecieri excesiv de dure pe motive de ... kulturnic iritat faþã de un film cãruia i se recunoaºte doar "buna realizare tehnicã" ...