View Single Post
Old 17 Mar 2008, 20:14   #218
Alex Leo Serban
Guru

Alex Leo Serban

Re: :)

Originally Posted by Coshava:
Originally Posted by Alex Leo Serban:
intrebare retorik (d final): oare s mai indoieshte cinva k omu din comunism era altfel decit cel d dinainte??

Aham - si hai sa incerc sa fac o elaborare pentru o paralela care sa-mi sustina punctul de vedere.

Cel putin pe "segmentul domnului/tovarasului Bebe" nu prea mi se pare ca ar exista o diferenta de fond ( si din pacate Mungiu nu prea reuseste sa creeze nici o diferenta de forma prea evidenta ) intre un golanel profitor pe unde apuca de pe la ... 1900 sa zicem si unul de la 1980.

EI BINE, C SA SPUN DECIT: U GOT A PROBLEM!
ORI NU VREI SA VEZI NICIO DIFERENTA (DIN MOTIVE... TEXIST-IDEOLOGICE), ORI PUR SI SIMPLU NU O VEZI...
DIFERENTA E ENORMA: UN 'GOLANEL PROFITOR' AR FI FOST - IN PRIMU RIND - MULT MAI 'GALANT' CU 'DUDUIA', MAKR PINA SA SI-O BAGE IN PAT; 2. NU CRED K UN 'GOLANEL PROFITOR DP LA 1900' AR FI IMPINS ABJECTIA PINA LA A... PROFITA D O FEMEIE INSARCINATA, KRE, IN PLUS, L-AR FI KEMAT S-O AJUTE SA AVORTEZE (KESTIUNILE ACESTEA ERAU TABU 'P LA 1900'...); 3. ORICUM, NU S-AR FI AJUNS IN SITUATIA DIN FILM (AVORT SORDID SUB AMENINTARE) PT K INTERZICEREA AVORTULUI A FOST 'BRAND' CEAUSIST...

In schimb - o persoana ca si Gabita ar putea fi, eventual, considerata un exemplar diferit. :?

O PERSOANA 'K GABITA', EVENTUAL??...

Pe la 1910 sa zicem ea ar fi fost eventual o slujnicuta sfioasa, dar nu lipsita de o doza de "perversitate a manipularii", lasata gravida de vreun "garcon de lume buna" care nu voia ulterior sa-si asume nici o responsabilitate si care ar fi apelat ( probabil oarecum identic ) la vreo fata din acelasi sat, venita si ea in Bucuresti, sa o "ajute" - pe cind la 1980 ea este o studenta care ... hmmm ... daca Mungiu ar fi mers pe drumul creeri unor tipologii specifice ( precum in MDL ) ar fi avut un loc interesant de elaborat personajul ...

'CREERII', POATE?...

Sau - mai pe scurt spus si in esenta rezumata poliloghia din replica asta : criticul Alex Leo Serban ( prezumabil acelasi cu uzerul Alex Leo Serban dupa manifestari :oops: ) a reusit, din motive tezist-ideologice as zice, sa o dea in bara exact la indicarea aspectelor "noi", "tipic comuniste" din film in vreme ce a indicat eronat un "om nou".

NU; PT K, PT MINE CEL PUTIN, 'OMU NOU' ERA DJA CREAT - ERA acesta!

Parerea mea - fireste. :lol:

SI A MEA - SI, CUM POZITIILE NOASTRE S PARE K RAMIN IREMEDIABIL IRECONCILIABILE, EU ZIC SA N OPRIM AICI: IN C MA PRIVESTE, VOI CONTINUA IN 'IDEI IN DIALOG'...

PS copiez aici c am scris dspr dl bebe in cronik din 'evz' - n-as skimba o litera & nu mi s pare k am exagerat cu nimic:

"Cît despre domnu’ Bebe, acesta este pur și simplu personajul-pe-care-l-urãști, „omul nou” creat în eprubetã de amoralismul “iepocii” cu binecuvîntarea conducerii de partid și de stat – deși, chiar și el, jonglînd înfricoșãtor cu o solicitudine care nu e pe gratis, este (tot) o victimã: victima unui sistem care dezumanizeazã. În interpretarea lui Vlad Ivanov, domnu’ Bebe este bãiatul venit la oraș pentru care “sã ne-nțelegem omenește” se dã la pachet cu violul, ca zahãrul și uleiul, pe buletin."
Alex Leo Serban is offline   Reply With Quote sendpm.gif