Ahhhh - cind aud sintagma "Romania burgheza si civilizata" dinainte de 1947 instantaneu ma apuca asa ... un fel de ris combinat cu o stare de plictiseala.
Romania dinainte de 1947 e clar ca nu a fost un stat comunist - dar nici capitalist nu era. Cred ca mai corect ar fi termenul de "Romania rentiera dinainte de 1947" ( pentru ca la 0,6% sau 0,06% cit reprezentau burghezii autentici din populatia Romaniei interbelice ... cu greu poti sa o consideri un stat capitalist ).
D UNDE AI ACESTE PROCENTE, LE-AI GASIT CUMVA INTR-O CARTE D ISTORIE? MA INDOIESC - PT K, CU NUMAI 0,6 SAU 0,06% BURGHEZIE, CU GREU AR FI PUTUT ROMANIA SA AIBA PIB-UL P KRE L-A AVUT IN 38
ALTMINTERI, NIMENI NU T OPRESTE SA SKIMBI 'BURGHEZA' CU C VREI LABEL VREI; TOTU E SA SI PRINDA...
Termenul de "valoare a indivizilor" este - in mare - tot un construct cultural si el.
NICI N-AM AFIRMAT ALTCVA!
Einstein de ex. nu a prea avut la viata lui ( in ciuda uriasei sale valori ) nici o pozitie ierarhica cit de cit. Oricum - pentru argumentatia de existenta/non-existenta a unui "spirit egalitarist" e complet irelevant criteriul de la baza ierarhiei comparativ cu existenta sa si cu formele de manifestare.
NU MI S PARE: ESTE KIAR ESENTA PROBLEMEI...
Oare gratie comunismului numai ? :?
Chiar era societatea romaneasca ante-1947 asa de "decenta" - exceptind "saloanele aristocratice de fite" care si ele intrasera oarecum in declin odata cu sfirsitul Primului Razboi Mondial ?
DA, PT K FIEKRE STIA KRE II E LOCUL IN SOCIETATE...
Sincer - habar nu am la ce va referiti ca fiind acoperit de termenul anglosaxon de "
decency" deoarece el e destul de vag.
OK, BUN-SIMT ATUNCI? BUNA CRESTERE? BUNA CREDINTA?...
Daca ma uit mai sus gasesc doar argumente la ce am zis. Exceptind o perioada ( relativ scurta ) din proletcultismul anilor '50 - cind se practicau fatis si la maxim invectivele fata de "iesploatatori" :sick: - discursul oficial si valorile promovate ( cel putin la nivel formal si oficial ) erau cit se poate de "decente". Un bun comunist ar fi trebuit sa fie - in principiu si in propaganda oficiala a partidului - un bun profesionist, bun familist si fara vreo umbra de viata extraconjugala ( la o adica mai un pic si i se cerea neaparat sa fie virgin/a la casatorie ), fara probleme cu alccolul ( de droguri nici nu era vorba ), grijuliu fata vecini si spatiul verde din fata blocului si in general fata de "avutul obstesc" s.a.m.d. :lol:
VBIM DSPR LUCRURI DIFERITE (VEZI MAI SUS); CUM ARATAM SI MAI DVRM, NU MA REFER LA COMPORTAMENTU SEXUAL...
Ba da - dar in mod destul de diferit de la om la om astfel incit sa nu se poata considera ca a aparut vreo "tipologie aparte". De ex. in mod categoric o anumita atitudine a dezvoltat un om care avea 20 in 1950 si altul care a "prins adolescenta" in perioada de relativa prosperitate a anilor '70. :?
EU SUSTIN K DA. SI NU E CIUDAT K NU E 'RECUNOSTI' K ATARE, PT K NE-AM OBISNUIT CU EA - SI NI S PARE 'NORMALA'...
Ahhhh - termenul de "experiment" l-am auzit constant in astfel de context desi e complet aiurea folosit. Cine a organizat experimentul daca e asa ? Masonii si bubulii ?
NU: PARTIDUL COMUNIST ROMAN, CU SPRIJINUL MOSCOVEI. (EVIDENT, FOLOSESC TERMENUL D 'EXPERIMENT' INTR-UN SENS METAFORIC!) ASTA I-A DAT NISTE CARACTERISTICI APARTE - P LGA CELE RECOGNOSCIBILE IN TOT BLOCU COMUNIST...
Regimul comunist a fost o
inovatie in istoria lumii, care s-a dovedit insa ca are prea multe hibe astfel incit astazi este rejectat aproape peste tot pe Glob ( din fericire ).
SUBSCRIU
Quote:
NICIO ALTAEPOK ISTORIK NU A TRECUT D LA COMUNISM INAPOI LA CAPITALISM - DECI EXISTA CARACTERISTICI (A SE CITI: PATOLOGII) UNICE...
|
Nu e deloc asa.
ADIK?! MAI AI SI ALTE EXEMPLE??...
Daca s-a adaptat asa de bine la comunism cum se explica starea generala de revolta din 1989 ?
PT K S SATURASE D CEAUSESCU & D NEVASTA-SA... :lol:
Simpatica ????? :shock:
Poate simpatica in formulare, datorita geniului lui Caragiale, dar cum poate fi "simpatica" o astfel de slugarnicie si cumsecadenie la un functionar public ????
EI, AS! PAI DC N-AR FI? DOAR SINTEM BALCANICI...
Serios ??? Nu vi-ati (re)citit mesajele cu atentie inseamna.
'V-ATI', POATE? :oops: NU, NU MI LE-AM RECITIT; DAR NU CRE K AM PUTUT SCRIE VREODATA K NATURA = CULTURA...
Ciudat oarecum - pentru ca asta inseamna cam anularea premiselor initiale de discutie ale dvs. :?
NU MI S PARE...