View Single Post
Old 21 Feb 2008, 09:31   #1034
Gloria
Super Moderator

Gloria

(ce newsletter ne-a venit noua pe adresa de [email protected]; ironia sortii, nu alta :lol:

De ce sa NU vezi MONSTRUOS?O productie cinematografica, monstruos de... monstruoasa, care DAUNEAZA grav SANATATII vizuale!

Nu sunt critic de film si presupun ca nici tu nu faci parte din aceasta categorie, motiv pentru care am sa fiu cat se poate de sincera si... subiectiva in aceasta "cronicuta" de film.

Nu stiu cum, de ce si cine a concluzionat ca Monstruos/ "Cloverfield" trebuie sa ajunga in cinematografele din intreaga lume.... insa, stiu ca, o gramajoara mai caraghioasa si evidenta de clisee tipic productiilor americane, intr-un film din secolul XXI (si care sa nu fie Epic Movie) nu am vazut de ceva vreme.

Desi pelicula e catalogata drept Actiune/Drama/ SF/ Thriller, la 10 minute dupa ce a inceput, mi-am pus serios intrebarea daca nu cumva am gresit sala si am nimerit la un alt film! - Din pacate, nici la final nu am ajuns la o alta concluzie!

In Manhattan, NY, un grup de prieteni se pregateste de o petrecere de ADIO in cinstea unuia dintre ei, petrecere pe care vor sa o imortalizeze cu ajutorul camerei de filmat (un mesaj subliminal prin care ar trebui sa intelegi - ia-ti adio de la gandul ca o sa vezi un film bun!).

Functia de cameraman (in film si pentru film) o detine un amator care manuieste un asemenea aparat pentru prima data... iar acest lucru se vede, rau. Defapt, asta este prima, cea mai evidenta si deranjanta problema - modul zgaltait-o-zbuciumat in care este filmata toata minunatia cinematografica. Da, pentru ca, ceea ce vede personajul, vezi si tu! O jumatate de ora dupa film si inca ma durea capul!

Oricum, cert este ca dupa 15 minute de "preludiu", incepe si SF-ul: un monstru cu purici ataca orasul New York. Denumit de protagonisti, drept "chestia aia", monstruozitatea incepe sa distruga una, alta; defapt, cam tot ce ii sta in cale. Totusi, pentru a puncta nivelul de amenintare, dihania incepe distrugerea cu un act simbolic - ii rupe capul (la propriu) femeii cu faclia, aka Statuia Libertatii.

Petrecaretii fug si ei din calea "chestiei", si, in ideea ca, scapat cu viata, se va imbogati pe seama imaginilor inregistrate, cameramanul de serviciu filmeaza (prost) toata aventura - cand fug din calea bestiei, cand se darama vreun pod sau vreun zgarie-nor peste ei, cand ii mai trece in nefiinta vreun prieten... sau chiar si atunci cand bestia il "killereste" pe el. Amuzant este ca, in afara de reclama evidenta pentru Sephora, de la un moment dat, cred ca filmul face lobby si pentru o firma de electronice ceva. De unde aceasta concluzie? Simplu! Teoretic aventura - cat se poate de zdruncinata, dar si filmarea, dureaza o noapte intreaga. Intrebarea logica! Ce camera, ce card de memorie si ce acumulatori avea domnule acest amator?

In fine, daca nu te-am convins ca trebuie sa stai departe de aceasta productie asa-zis cinematografica, ma chinui sa gasesc si ceva parti bune, cum ar fi: personajele feminine sunt curajoase, nu tipa, nu urla, nu se crizeaza si nu mor neaparat cu usurinta, exista o poveste de dragoste sublima intre doi prieteni (un el si o ea... hetero amandoi) si mai era ceva... aaaa, da, monstrul nu e prea bine focalizat, deci nu prea are ce sa te oripileze.

Chiar daca cineva mi-a spus ca "pentru idee" filmul merita vazut, comentariile si aplauzele de bucurie (ca, in sfarsit s-a terminat) a celor 10 oameni care mai erau in sala de cinema la 12 noaptea, in afara de mine... m-au determinat sa cred ca parerea expusa mai sus imi este impartasita.

Elvira Mandras
sursa: stiletto.ro/entertainment/film