Deci, az-dup-amiaz, în cârciumã la Gorjului, dialog între trei tovarãºi (vârste 40-65 ani, nivel de administratori de alimentara):
- Dom'le, ºtiþi care-i problema asta, cu România? Problema cu România e cã, de când l-am dat jos pe Ceauºescu, toþi se cred nemaipomenit de deºtepþi. De la copii de un an, la bãtrâni. Toþi cred cã ºtiu ei adevãru' absolut.
- Pãi stai puþin, dom'le! Ce, existã adevãr absolut?
- E, cum sã nu existe? Uite, Einstein, de pildã! Pãi când au zburat ãia pe Lunã... c-a ajuns omu' sã puie picioru' pe Lunã... De la Einstein au luat-o, cu viteza luminii, cu alea... Ce, altfel ajungeau? Adicã miºcarea Pãmântului, cum ajunge lumina de la soare pe el, ºi aºa... ªi înainte le-au experimentat pe toate, le-au verificat, la fel cum au fãcut ºi cu avioanele, cum ar veni... Toate astea sunt demonstrate, adicã e adevãr absolut! Toatã lumea e de acord.
- A, deci dumneata zici cã sã fie consens!
- Pãi da, consens! Uite, de pildã, acolo-n Atlantic. Nu se ºtie ce-i în groapa aia, la insulele Bermude. Acolo-i o enigmã, dom'le - deci nu poate sã fie adevãrul absolut, dacã e enigmã. Cã nu e consens, deci nu e adevãr absolut. Cum e cu Dumnezeu, de pildã.
- Cu Dumnezeu e consens?
- Pãi stai puþin, dom'le. Dumneata te închini când treci prin faþa la o bisericã?
- A, da... da' aia-i aºa, din habitudine...
- Sau mai mult de fricã.
- Dom'le, eu nu pot sã iert ce-a fãcut biserica! Cu Inchiziþia! Adicã sã vii dumneata sã torturezi oameni? Asta-i religie la dumneata?
- E, nu!
- ªi pe urmã, câþiva idioþi de papi - cu indulgenþele alea! Adicã eu sã-þi dau dumitale bani, ca sã-mi ierte mie Dumnezeu pãcatele! Da' unde s-a mai pomenit aºa ceva?
- Pãi sigur cã da.
- Luther ãla ºtia el ce vorbea.
- Cã ºi pe Ioana d'Arc, aþi vãzut - au ars-o pe rug!
- Da, ºi englejii ãia, aþi vãzut la câte regine le-a tãiat capu'?
- Da, dom'le, da' tot francejii... în epoca aia, tot la curtea Franþei era dezmãþu' cel mai mare.
- Aºa e pe la toate curþile. Cã ºi Traian, bea de stingea - le-a ºi zis la senatori: "Când sunt io beat, nu-mi aduceþi sã semnez nimic!"
- Dom'le, da' Hitler le bea ºi el?
- Nu se prea ºtie... unii zic cã da, alþii cã nu...
- Stalin le bea de le stingea.
- Mie mi se pare absolut normal sã nu se ºtie dacã Hitler bea. Oricum, el o avea ºi pe aia, Olga Braun...
- Eva Braun.
- Eva. Da' ºtiþi cã era evreicã?
- E, lasã cã ºi Hitler se zice cã era juma evreu.
- Dom'le, Hitler a fost coleg c-un mare filozof, Joseph Wittgenstein!
La asta, deja nu mai puteam sã keep a straight face, noroc cã mi s-a terminat berea ºi m-am ridicat sã plec. La care cel mai bãtrân, zice:
- N-ai vrut sã intri ºi mata în discuþie... 
Zic:
- Era prea profundã pentru atât de puþin timp. 
ªi m-am dus.