View Single Post
Old 02 Feb 2008, 20:44   #8
Cazeemeer
Guru

Cazeemeer

La asta ma refeream si eu cand vorbeam de functionarea CNSAS. Povestea cu aflatul in subordinea Parlamentului ma lasa total rece, probabil fiindca nu-mi dau seama de ce ar trebui evitata o asemenea situatie si care e motivul practic pentru care ea nu e permisa de Constitutie, dar mecanismul CNSAS este dubios si, chiar daca nu a facut pana acum greseli masive, se putea ajunge usor la asa ceva.
Nu stiu daca CNSAS poate fi considerata propriu-zis o instanta, dar faptul ca aceleasi persoane sunt si cele care strang dovezile contra ta, si cele care decid daca ai colaborat sau nu e cel putin anormal, avand in vedere ca practica uzuala, chiar dinaintea existentei democratiilor moderne (pana si in Biserica Catolica medievala, in cazul 'proceselor' ce duceau la sanctificari), este ca la adevarul oficial sa nu se ajunga prin simpla analiza realizata de cineva, ci prin punerea in balanta a doua pozitii contrare (chiar cand e evident ca dreptatea ar fi de partea uneia din parti) si evaluarea justetii punctelor lor de vedere de catre o terta parte. Principiu care nu se respecta in cazul unor institutii de genul asta. Si daca putem presupune ca acuzatiile nedrepte de colaborare cu Securitatea ar putea fi contestate la instante superioare deci ar fi cumva protejate interesele acuzatilor pana la urma, garantia inversa nu exista. Dincolo de structura politica actuala a CNSAS, care e relativ echilibrata, nu e imposibil de imaginat o situatie in care institutia sa fie dominata de o forta politica oarecare care sa dea doar verdicte favorabile in legatura cu proprii colaboratori.
Solutia pe care as vedea-o eu (nu ca ar fi si implementabila in punctul in care ne aflam) ar fi sa existe o instanta creata special pentru asemenea cazuri si care sa functioneze dupa toate regulile instantelor obisnuite (un fel de DNA), deci in care verdictele sa fie luate de judecatori si in care procurorii sa faca treaba actualului CNSAS. Singura problema e ca pentru o functionare transparenta, un mare numar de persoane ar trebui sa aiba acces constant la dosarele Securitatii, chestie extrem de discutabila moral, avand in vedere ca orice dosar al unui informator contine automat declaratii despre terti care n-au nicio legatura cu cazurile in sine si care ar trebui sa ramana in mod normal confidentiale.
Cazeemeer is offline   Reply With Quote sendpm.gif