View Single Post
Old 24 Jan 2008, 08:41   #60
mirodoni
Guru

mirodoni

Send a message via Yahoo to mirodoni
Originally Posted by Proletar:
ok, or fi aranjamente, dar nu se poate spune ca scenarii foarte valoroase au ramas pe dinafara.

De unde ºtii ? Ai mai vãzut sau auzit de vreo comedie rãmâneascã în ultimul timp ?
Nu, pentru cã astfel de scenarii sunt taxate cu 2 din capul locului. O singurã comedie a scãpat, ºi aia neagrã, a lui Horaþiu Mãlãele, „Nunta mutã”. A trecut pentru cã juriul a citit scenariul, prietenii ºtiu de ce. Întâmplãtor va fi un film bun ºi va avea succes.

ok, a primit sergiu nicolaescu finantare, dar pe langa el au mai reusit inca 5-6 proiecte.
vreau sa spun ca este loc pentru toata lumea.

5-6 proiecte înseamnã pentru toatã lumea ? Probabil cã nu ai apucat vremea când se fãceau 30 de filme anual. Discutãm de cantitate, pentru cã de calitate nici în aceºti 18 ani nu se poate discuta. Nu ºtii câte zeci de filme au mâncat banii CNC-ului, adicã ai noºtri, ºi au avut doar câteva sute de specatori. N-ai mai vãzut filme proaste în ultimul timp pentru cã unele zac ºi de 4 ani ºi nu au avut premiera, sau dacã au avut, distribuitorii le-au refuzat.

si sa nu uitam ca este vorba de un "concurs de proiecte cinematografice", nu de scenarii.

De ce nu de scenarii ???
Toatã lumea spune, recunoaºte ºi s-a demonstrat, cã filmul românesc nu-ºi poate scoate banii. Ca urmare, s-a convenit ca filmele sã fie realizate mai ales din banii nevãzãtorilor de film, pentru a se pãstra sãmânþa filmului românesc ºi a cineastului român, în speranþa unor vremuri mai bune, eventual comuniste. ªi, atunci, de ce nu se promoveazã chiar sãmânþa filmului - scenariul ? Dacã Statul dã banii (pe-ai noºtri, de fapt) atunci sã-ºi evalueze scenariile ºi sã spunã: avem unul de 10, douã de 9, 4 de 8, 7 de 5 s.a.m d. Apoi, îi ia pe producãtori la evaluat ºi zice: tu de 10 iei de 10, sã iasã un film de 20, tu de 8 iei de 8, tu de 5 nu-þi dau nimic. Nu ar fi de mirare ca un producãtor de 10 sã prefere un scenariu de 5, pentru cã-i aparþine de fapt, iar unul de 10 sã rãmânã nefãcut, cã e-al nimãnui, dar asta e altã poveste, mãcar am încercat...

mda, scenariu de nota 3.53, castigator…

Pãi vezi ?! Unul a dat 9, cã era clientul lui ºi a citit scenariul eventual ºi înainte, ceilalþi 4 au dat 2, pentru cã nu avea rost sã mai citeascã, având clienþii lor. Poate sunt ºi excepþii privind clienþii, dar cum poate citi un jurat 183 de proiecte într-o lunã ?! În sesiunea din varã, doamna Magda Mihãilescu trimitea materiale la Gândul din strãinãtate, în timp ce era membrã a juriului. Cum poate rãzbate în aceste condiþii un scenariu bun ? Nu poate, decât dacã cineva îl recomandã, vezi cazul „Moartea domnului Lãzãrescu”, evaluat iniþial cu 4.
În acest caz, n-ar fi mai bine organizarea concursului pe pile ? Adicã fiecare sã vinã cu cât mai multe recomadãri, din cât mai multe pãrþi, ºi apoi scenariile sã fie supuse analizei unei comisii oneste, în numãr mic ºi timp suficient? Dar totul... transparent.
CNC zice „concurs de proiecte”, dacã-þi convine participi, dacã nu, nu. Dar CNC este al statului, ºi dacã eu, ca plãtitor de impozite ºi alte chestii nu pot participa în Rãmânia cu un scenariu, în Bulgaria nici atât. Cum am mai spus, producãtorii nu organizeazã concursuri de scenarii pentru cã le au pe ale lor. Ei sunt de fapt regizori ºi scenariºti, ºtii foarte bine. Se poate participa pe lângã un producãtor, dar plãteºti taxa de 5-6 miloane, în timp ce producãtorul îºi susþine propriul sãu proiect.
Aºa cã opinia ta de bãiat cumsecade nu-mi foloseºte.
Eu am încercat pe alt topic sã pun problema scenaristului profesionist, dar a apãrut unul care a spus cã sunt Mistah J ºi s-a trecut pe discuþii despre pipiþe. Tu nu eºti Mistah J, mobilizeazã-i pe cei care au de comentat ºi poate-þi va prinde bine ºi þie, ca viitor scenarist de lungmetraj.
În primul rând, cei cu statut de gazetar, pot afla lista tuturor scenariilor, cu producãtori ºi juraþi din ultimii 18 ani. CNC n-o va publica niciodatã, invocând legea. Dar mai existã ºi legea dreptului la informare, mai ales cã e vorba de o instituþie a statului.
Cã veni vorba, ai stat de-o parte, ai crezut vreo clipã, ai vr-un argument c-aº fi Mistah J, sau cã nu sunt ?
mirodoni is offline   Reply With Quote sendpm.gif