Surfere, jos palaria: ai un talent rarisim - pentru cei 20 de ani ai tai - de a merge la firul ierbii, perfect razant (tangent) la chestiune!
Ca atare te anunt (chiar daca'i inutil pentru matale - care esti taman cum te plangi ca as fi eu) ca am citit - de cel putin trei ori! - tot ce'mi recomanzi pe liternet:
http://agenda.liternet.ro/cronici/4l...nisi2zile.html
- cu extrasele cele mai relevante din A. Cretulescu, Iulia Blaga, Alex Leo, Gorzo, Baconski, Columbeanu, s.a.
Si? Ca de obicei, lucrurile stau tocmai pe dos de cum sustii matale ca gaia-matu: toate sunt strict partiale! ca sa nu mai spun...formale! Si daca te pun sa imi arati un singur comentator la care gasesti mai multe referiri concrete de continut decat la subsemnatul - ai sa faci ca de obicei: adica o sa o iei deliberat razna.
Originally Posted by thequietsurfer:
Criticii (pe care tu ii acuzi de miopie ca si pe noi) s-au oprit in marea lor majoritate asupra unor chestiuni ca subtilitatea lui Mungiu in a surprinde ATMOSFERA si "spiritul vremurilor", verosimilul tramei sau relatia dura, cinica ce exista intre "produsele umane" ale unui sistem "ilegitim si criminal"
|

Aoleu!! pai in cazul asta da-mi voie sa'ti fac si eu - in mod reciproc - invitatia ce mi-o faci matale (in totala necunostinta de cauza), adica sa mai pui mana si sa mai citesti macar un sfert din cele scrise de mine aici - ca sa nu mai spun si de forumul din ziare.ro, respectiv de Cotidianul online din ultimele 10 zile
Originally Posted by thequietsurfer:
Ce nu vrei sau nu poti intelege tu este ca a te apleca asupra unor posibile conexiuni (pisoi-fragilitate-copil-sentiment matern sau viscere-avorton-lipsa de sens) nu e o dovada de rafinament intelectual
|
Ia asculta stimabile! Tu ori esti...plecat de tot cu sorcova?! Sau cat crezi ca'ti merge cu tupeul asta al mataluta?! Hai?!
Cum adica "posibile" conexiuni?! Daca esti inconstient si'l faci nebun pe Mungiu - pentru ca a bagat pestisorii si pisicii aia numai asa de-a'mboulea sau de ornament* - n'ai decat! Da' pe mine sa ma scutesti de prafuri d'astea de mironisita si sa'mi raspunzi la intrebare: ce alt rost POSIBIL pot avea pestii si pisicii?! Hai?! Decat cel indicat de mine?!
Mai departe: a mai remarcat cineva cele doua-trei perechi de...chiloti albi pusi la uscare rapida pe prosopul de pe calorifer?! Chiloti peste care se suprapun ca'n tabloul unui Dali...dambovitean, o sticla plina cu lapte, un borcan de-asisderea cu iaurt, o cutie de ness Amigo, un borcan de ness plin pe jumate cu...miere de albine, etc - si in sfarsit, peste toate astea - tichia de margaritar: mica glastra cu flori imortele!? Dar cele doua cesti albe de cafea - cesti ce nu se gaseau decat numai la...cantina studenteasca**!? Nici astea n-au nicio importanta?! Si astea'or fi reprezentand tot niste "posibile" conexiuni...secundare?!
Si toate sapunurile, pachetele de vata, pastele de dinti insusite de nesimtita aia mica de la Otilia - tot in afara economiei povestirii or fi - si tot fara nicio legatura cu punctul final - in care le vedem pe amandoua si...regulate, si cu banii luati, si parasite de toti, basca numa' bune de...puscarie!?
Ca pot sa bag mana'n foc ca nici dupa o mie de vizionari, mataluta (si nu numai!) tot n'ai sa pricepi ceea ce'i mai simplu, ideea fundamentala ce se degaja din toata povestea asta, si anume ca in acest film avem de-a face cu o lume in care totul e rasturnat cu...josul in sus, niciun om nu face ce trebuie si niciun lucru nu se afla la locul lui:
- nici autobuzele damblagite purtatoare de rezervoare cu gaz explozibil, nici taxiurile ruginite, nici abuziva cruce rosie (si nu albastra) de pe toate ambulantele (carora pana azi, tot "salvari" le zicem), nici magazinele, nici colegele, nici phoen-ul Gabitei, nici prietenele si prietenii, nici resourile improvizate, nici toate usile scartaind infiorator, nici musamaua de pe masa, nici macar apa calda si presiunea gazului, nici tigarile, sapunurile, tic-tac-urile, casetele video, rimelurile, progesteroarele unguresti, sampoanele si spray-urile de vanzare prin...caminele studentesti, nici sticlele de lapte pline cu...maruntis, nici prajiturile "de la mama" cu care mucoasa Gabita il momeste pe Bebe (le-a dat el...prajituri!), ori Kentul pe care Otilia il "uita" pentru receptionera, nici bancnotele indesate direct in buzunar, nici daca vine Gabita sau "sora" ei la intalnire, nici hotelul stabilit, basca musamaua uitata la camin, nici confirmarea rezervarii camerei cu 24 de ore inainte, nici gunoaiele, noroiul si puzderia de balti de pe strazi innecate'n bezna, nici sticlele sparte de caldaram, nici Adi care "termina inauntru" in loc sa termine "afara" cum il rugase Otilia, nici incapacitatea unei studente (basca ofiterese!) de a'si face o simpla rezervare de camera la un hotel, nici buletinul Otiliei uitat in blugii dati la spalat, nici pana si numele confuze de familie ale celor doua studente - Mihartescu si Dragut, nici zaharul, nici telefonanele de la receptia hotelului ori de la camin cu lacat pe disc, nici mama lui Bebe cu madam Iancu, nici telefonul la care e cautat Viorel (Bebe), nici daca bem cafea sau nechezol, nici vizitele la hoteluri, nici membrii de partid din...biserici, nici toti peretii nezugraviti de la camin ca si din blocul lui Adi, nici descaltarea musafirilor*** (vezi iar...noroiul de'afara!), nici militienii aciuiti la hotel la caldurica, nici prezenta Otiliei la aniversarea mamei lui Adi (cand ea era absolut obligata sa steie permanent cu Gabriela), nici prezenta Gabitei la restaurant (cand ea era absolut obligata sa o astepte pe Otilia), nici puzderia de garaje metalice improvizate printre blocuri, nici ceasul si banii lui Adi, nici "felcerii" de ocazie a caror ocupatie adevarata nici nu mai conteaza, nici camerele de hotel transformate in...sala de operatii (basca bordel ad-hoc), nici macar pretul unui avort ("las' ca ne'ntelegem noi!"), nici obiceiul incalificabil al calatoriei fara bilet pe autobuz ori pe tren, nici cheia de la sala de examene, nici baiatul amabil din autobuz care sta jos iar prietena lui in picioare, nici lenjeria intima, nici florile imortele, nici laptele praf (in cutia de ness), nici pantofii de vara, fara siret, ai lui Bebe, nici puisorii de pisica, nici pestii, nici neonul defect din hotel, nici bisnitarii strecurati prin holurile hotelurilor, nici receptionera care era si vanzatoare la "shop", nici cainii vagabonzi, si'n sfarsit - nici pruncii, care trebuie sa steie...9 luni in burta mamii lor si nicidecum s'ajunga azvarliti pe tomberon de la etajul X - cand abia au implinit...4 luni, 3 saptamani si 2 zile****!
Or te pomenesti ca toate astea le-oi fi inventat eu, stimabile?! Hai?
Sau ca nu au nicio legatura cu esenta intregii povesti?!
Legatura pe care...cine a mai evidentiat-o?!
In afara de...bebe
Ei?!
* Sau sunt centrati de-a dreptul in retorta transfocatorului? - prin comparatie cu pisicii de pe afisul din din camera lui Adi, care apar doar pe fundal, si de care cu toate ca puteam (sa ma grozavesc) nu am facut inca deloc caz.
** Cred ca nu mai exista niciun om (in afara de nemaipomenita scenografa Mihaela Poenaru) - si cu'atat mai putin un critic de film , care sa'si aminteasca de controalele anilor 77 din caminele de fete, in urma carora se adunau mai multe cosuri uriase pline cu cesti, farfurioare si lingurite - toate sterpelite din cantine decatre studentele-ofiterese-uaseciste, basca alte cosuri doldora cu stigle goale de...vodca ruseasca, whisky Johny Walker, coniac, lichioruri si rom Havana Club, si multe-multe alte sucuri naturale.
*** Descaltare pe care chiar ca n'a remarcat-o nici...dracu (fiindca e...prima cine-descaltare)! Asa cum n-a remarcat nimeni nici scobitul in nas al lui Razvan Vasilescu din "Marfa si Banii" - gest prin care Cristi Puiu a inaugurat edificiul neorealismului romanesc - desavarsit de Cristi Mungiu.
**** Acum sper sa se inteleaga in sfarsit ca secretul intregului 432 se afla incifrat chiar in titlul cu care este etichetat sarcastic intregul haos descris amanuntit mai sus. Acelasi sarcasm ca si in versurile cantecului din final "Siii m-am indra-gos-tit de tiii-ne!..."
PS Precizez ca toate cele de mai sus le'am insirat strict din memorie - or dat fiind ca am cea mai proasta memorie din lume, urmeaza ca abia acum sa ma mai uit odata la tot filmul - dupa care voi adauga toate celelalte amanunte scapate.