View Single Post
Old 19 Jan 2008, 12:07   #26
Tudor Giurgiu
Novice

Tudor Giurgiu

Inteleg ca e o problema ca am cistigat 9 proiecte. Bun, imi pun cenusa in cap, probabil ca ar fi trebuit sa imi propun sa cistig numai unul. Hai sa fim seriosi... Documentarul cistigator la CNC pe locul 2 a luat anul trecut finantare europeana pt development de la MEDIA, cu lung-metrajul lui Titus am fost selectati in 4 pitchinguri prin Europa si finalmente am gasit si un coproducator francez. Unul din documentarele in dezvoltare a fost selectat la un alt workshop european, ARCHIDOC. Nu mai continui, ideea ar fi ca trebuie sa "aim high" si sa ai un portofoliu de proiecte valabil si serios si cu care sa vrei sa faci performanta.
OK, e o problema cu sistemul de punctaj, am declarat asta si in Romania Libera, toata tevatura s-ar fi evitat daca propunerile Asociatiei Cineastilor (ACR, unde nu sint "conducator" (seful e Mungiu), ar fi fost luate in seama la negocierile pe regulament de acu 2 ani de la Minister si din CNC. Am sustinut atunci ca ponderea pt scenariu sa fie de 60 sau 65% si producatorul sa fie notat cu 15 sau 10%. Opozitia a venit in special din partea aripii conservatoare a producatorilor, adica cei care isi inchipuiau ca pot cistiga pe banda rulanta proiecte, si care au spus ca e musai sa aiba 25% pondere in nota finala, pt ca isi asuma o raspundere imensa, semneaza contracte cu CNCul, bullshituri din astea... Mai cred ca era important sa ramina pragul notei 7 dupa etapa de scenarii, in felul asta comisia s-ar fi "acordat" intrucitva si ar fi trecut in etapa doua doar un set de proiecte care sa merite intr-adevar asta. Dupa care, s-ar fi putut face o triere mai normala decit balamucul care s-a intimplat acum, in care s-au punctat toate proiectele inscrise in concurs, de aici aparind si aberatiile cu scenariile de 3 si 4 care au luat finantare. Evident, ca e o chestie aiurea si deranjanta sa cistigi la scurt-metraj cu 3.53, ma simt prost, sa nu va inchipuiti ca am baut sampanie pt asta. As fi dat oricit sa fi cistigat in locul acestui proiect cu un alt "scurt" care are un scenariu de 10 ori mai bun decit cel pomenit inainte, cel scris de Vali Hotea. Dar asta e, sper sa se corecteze regulamentul si sa se accepte propunerile noastre initiale.
In final, cred ca ironiile lui Sergiu Puiu sint ieftine, singurele firme care fac "pe bune" si serios development de proiecte sint Libra, Hi Film, Strada, Mobra (ordinea e aleatoare) si probabil Mandragora. La Mediapro nu ma bag, nu cunosc. Ca urmare, cred ca in continuare aceste firme vor cistiga proiecte an de an pentru ca merita si au inteles ce inseamna networkingul si productia de film in fapt. Si o vor face indiferent de juriu pentru ca tot timpul vor apare conexiuni, prietenii, dusmanii sau ante-colaborari.
Jos palaria pt. observatia lui Legardere, problema nu sint banii finalmente ci oamenii. Am vazut de curind un lung-metraj neterminat facut de un englez, prof de literatura la Budapesta, care si-a investit 30.000 Eu (ramasi dupa o mostenire) in pelicula de 16mm si ceva mijloace de productie si a filmat in Romania un film cu actori din Cluj si Sf Gheorghe, echipa minima dar sufletista, totul facut la "blana". Filmul arata impecabil pentru conditiile in care a fost facut si am intrat in coproductie, incerc sa-l ajut si sa gasim un minim de rest de bani pt a-l termina. E o dovada ca daca crezi cu adevarat in "ceva" si iti propui sa faci film, vei face asta, indiferent de banii pe care ii ai la dispozitie.
Tudor Giurgiu is offline   Reply With Quote sendpm.gif